News

O nouă metodă de înșelăciune online. Poliția Română: ”Nu dați curs acestor tipuri de e-mail!”

Poliția Română atrage atenția cu privire la o nouă campanie de înșelăciune în mediul online. Cetățenii primesc pe e-mail două modele de citații false.
25.10.2022 | 19:57
O noua metoda de inselaciune online Politia Romana Nu dati curs acestor tipuri de email
Poliția Română, informare privind o campanie de înșelăciune online. E-mailurile de care trebuie să ne ferim. Sursa foto: Poliția Română / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis marți pe contul oficial de Facebook, Poliția Română avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. De data aceasta este vorba de e-mailuri ce conţin informaţii false.

Poliția Română, informare privind o campanie de înșelăciune online. E-mailurile de care trebuie să ne ferim

Infractorii din spațiul virtual au recurs la un nou tip de fraudă digitală. Aceștia trimit mesaje prin intermediul platformelor de e-mail, sub pretextul acuzațiilor de pornografie infantilă sau pedofilie.

ADVERTISEMENT

Aceste citații virtuale, menite să bage în panică cetățenii, poartă sigla și înscrisul Ministerului Afacerilor Interne și par a fi trimise din partea Inspectoratului General al Poliției Române sau Europol.

Reprezentanții Poliției Române îndeamnă utilizatorii să nu dea curs acestor tipuri de e-mail.

În schimb, în cazul în care primiți astfel de e-mailuri, este indicat să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române.

ADVERTISEMENT

”ATENȚIE! Nu dați curs acestor tipuri de e-mail! În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române”, se arată în informarea Poliției Române postată pe site-ul de socializare amintit.

Pericolul din spatele acestor campanii de phising

Aceste campanii de phishing (înșelăciune) au scopul de a sustrage date confidențiale ale unei persoane folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

ADVERTISEMENT

În limbajul specialiștilor, atacurile de tip phishing reprezintă o ”crimă cibernetică”. Prin diferite mecanisme, cetățenii sunt convinși să-și împărtășească datele personale. Vorbim de detaliile cărții de credit și parolele.

Sfatul esențial pentru utilizatori este să nu deschidă niciodată e-mailuri de la expeditori necunoscuți. Hackerii cunosc acest aspect și, pentru a fi cât mai credibili, imită branduri / instituții de încredere, cum este și cazul prezentat de Poliția Română.

ADVERTISEMENT