News

O nouă metodă de tratament pentru bolnavii de COVID-19! A fost inventată de medicii din Timișoara

01.09.2020 | 14:34
O noua metoda de tratament pentru bolnavii de COVID19 A fost inventata de medicii din Timisoara
ADVERTISEMENT

O nouă metodă de tratament pentru bolnavii de COVID-19 a fost descoperită de medicii de la Spitalul de Boli infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara.

Vorbim despre o tehnică pe care până acum au utilizat-o în cazul celor diagnosticaţi cu bronho-pneumopatie cronică obstructivă (BPOC) sau cu alte boli pulmonare, inclusiv astm bronşic, sau boli cardiace.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au transmis un comunicat de presă prin care au precizat că pacienţilor cu coronavirus care au dificultăţi de respiraţie li se montează un aparat de ventilaţie non-invazivă.

Bolnavii de COVID-19, un nou tratament!

Concret, cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator este redus simțitor, iar pacientul reușește să respire mult mai uşor.

ADVERTISEMENT

Ventilaţia non-invazivă ajută astfel pacientul să primească mai mult aer în plămâni, în timp ce inspiră, de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanş nasul şi gura pacientului.

“Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare şi asta pentru că pacienţii aflaţi la limita terapiei intensive reuşesc după câteva zile să respire mult mai bine.

ADVERTISEMENT

Și astfel putem evita mutarea lor în Secţia de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara.

Aparatul pentru respiraţie este elementul intermediar între masca simplă de oxigen şi ventilaţia mecanică. De remarcat că spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar în acest moment, aparatele sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienţii COVID-19 cu forme uşoare sau moderate care au dificultăţi de respiraţie.

“Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secţia de Terapie Intensivă. Sunt pacienţi aflaţi la limita criticului, dacă putem spune aşa.

După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienţii pot să revină la masca de oxigen şi să rămână în salon, fără a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilaţiei mecanice”, mai spune medicul Ciprian Gîndac.

 

 

 

ADVERTISEMENT