Sport

O nouă modificare în fotbalul mondial! Regula „golului în deplasare” a fost eliminată din competițiile UEFA

UEFA este la un pas să anuleze regula „golului în deplasare” după 56 de ani.
24.06.2021 | 16:40
O noua modificare in fotbalul mondial Regula golului in deplasare a fost eliminata din competitiile UEFA
O nouă modificare în fotbalul mondial! Regula „golului în deplasare”, la un pas să fie eliminată din competițiile UEFA. Sursă foto: ronaldo.com
ADVERTISEMENT
24-06-2021
13:41

UEFA a abolit regula ”golului în deplasare”

UEFA a anunțat pe site-ul oficial că a decis să renunțe la regula ”golului marcat în deplasare” în toate competițiile pe care le organizează la nivel de cluburi începând cu sezonul 2021-2022.

În cazul unei întâlniri tur-retur, cele două echipe se află la egalitate la încheierea manșei secunde nu se va mai lua în considerare numărul mai mare de goluri marcate în deplasare și se va trece la prelungiri. Regula golului în deplasare a fost eliminată și din prelungiri, astfel că dacă eglitatea persistă se va trece la execularea loviturilor de departajare.

Comitetul forului european s-au reunit vineri, 28 mai, pentru a discuta eliminarea regulii golului marcat în deplasare. Decizia a fost de a aproba o astfel de propunere, indiferent de reacțiile pe care le-ar putea stârni o astfel de hotărâre.

Pentru ca noua regulă să fie introdusă în sezoanele viitoare, comitetul executiv mai trebuie să aprobe propunerea, iar regula „golului în deplasare” va fi istorie, după 56 de ani în care a fost utilizată.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care UEFA dorește eliminarea regulii „golului în deplasare”

Din ce în ce mai multe cluburi consideră că regula este învechită și au solicitat UEFA să găsească o soluție pentru a o anula sau pentru a găsit o altă modalitate de departajare a echipelor în caz de egalitate, la capătul unei duble manșe.

UEFA a luat în considerare și contextul pandemic, în care multe meciuri intercluburi s-au jucat pe terenuri neutre, cum s-a întâmplat în sezonul trecut în Europa League și Champions League, dar cum s-a întâmplat și în actualul sezon, atunci când, spre exemplu, Atletico Madrid a fost nevoită să își desfășoare meciul cu Chelsea la București, pe „Național Arena”.

ADVERTISEMENT

Regula a început să existe din sezonul 1965/1966, pentru a favoriza echipele să atace în meciurile pe care le desfășurau în deplasare, acolo unde și presiunea fanilor era un aspect important.

FC Porto a beneficiat de regulă în duelul cu Juventus din Champions League în acest sezon

Juventus a simțit recent pe propria piele regula golului marcat în deplasare, în duelul cu FC Porto din optimile de finală Champions League, portughezii calificându-se în runda următoare a competiției.

ADVERTISEMENT

FC Porto s-a impus cu 2-1 în tur, iar în retur, la finalul celor 90 de minute, scorul a fost identic, doar că în favoarea echipei antrenate de Andrea Pirlo în acea perioadă.

La sfârșitul reprizelor de prelungire, Juventus s-a impus cu 3-2, însă al doilea gol marcat de portughezi a transformat-o pe FC Porto în câștigătoarea dublei manșe.

ADVERTISEMENT

Dacă s-ar elimina regula „golului în deplasare”, meciul dintre Porto și Juventus ar fi urmat să fie decis la loviturile de departajare, în loc să se încheie brusc, având în vedere egalitatea scorului.

Arsene Wenger a fost unul dintre antrenorii care au reacționat vehement mereu la adresa regulii, considerând că este inutilă în fotbalul modern:

Două echipe au ieșit atunci din cauza golurilor marcate în deplasare de adversari. Am spus mereu că această regulă trebui eliminată, pentru că este învechită.

A fost introdusă în anii șaizeci pentru a încuraja echipele să atace în meciurile disputate în deplasare. De atunci fotbalul s-a schimbat. Greutatea golului în deplasare este prea mare astăzi, a declarat Arsene Wenger.

ADVERTISEMENT
Tags: