News

O nouă mutare agresivă a Chinei. O fregată și un distrugător au fost trimise în apele teritoriale ale Taiwanului

China a încercuit Taiwanul și pregătește un blocaj maritim și aerian, lucru acuzat de guvernul de la Taipei. Apele teritoriale au fost deja încălcate, precum și spațiul aerian.
03.08.2022 | 22:50
O noua mutare agresiva a Chinei O fregata si un distrugator au fost trimise in apele teritoriale ale Taiwanului
Armata chineză a încercuit Taiwanul. Foto: Captură CGTN
ADVERTISEMENT

Deși vorbește doar despre un exercițiu militar, transformat în operațiune militară, China își arată mușchii și a ajuns să violeze spațiul aerian sau maritim al Taiwanului, arătând că nu poate fi trasă la răspundere pentru acest lucru.

China a trimis un distrugător și o fregată în apele teritoriale taiwaneze

Reacția vine ca urmare a vizitei lui Nancy Pelosi în SUA, însă întregul scenariu tensionat a fost pregătit de multe luni. Potrivit Observatornews.ro, un distrugător și o fregată, alături de 21 de avioane militare, au intrat în zona de apărare a Taiwanului.

ADVERTISEMENT

Printre aceste avioane au fost incluse și J-20, cele mai performante aparate de zbor care pot rivaliza cu avioanele SUA.

”Navele noastre au ajuns pe poziţii. Efectuăm exerciţii de blocaj maritim şi interceptării aeriene comune cu forţele aeriene.

ADVERTISEMENT

Toţi ofiţerii şi militarii de pe nave sunt pregătiţi să îndeplinească misiunile care le sunt încredinţate”, a declarat Feng Zongbin, căpitan pe o navă de război.

Reacția Taiwanului a fost la fel de dură. ”Sunt acţiuni iraţionale care contestă apele internaţionale, pun în pericol înţelegerea actuală cu privire la Strâmtoarea Taiwan şi ameninţă securitatea regională”, a declarat Sun Li-Fang, purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

Între timp, Hua Chunying, reprezentat al Ministerului de Externe din China, a anunțat că ”Statele Unite vor fi trase la răspundere pentru subminarea suveranității Chinei”.

Într-o încercare de a liniști lucrurile, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a anunțat clar că SUA se opun ”oricăror schimbări unilaterale la status quo actual din partea oricărei părţi”. ”Am spus că nu sprijinim independenţa Taiwan-ului”, a adăugat oficialul american.

ADVERTISEMENT

Nancy Pelosi a anunțat că vine cu gânduri de pace în Taipei. ”Este cu adevărat important ca mesajul să fie clar. SUA se angajează să securizeze Taiwanul, dar este vorba despre valorile noastre comune de democrație și libertate și despre modul în care Taiwan a fost un exemplu pentru lumea întreagă.  Dacă președintele Chinei are insecurități legate de propria sa situație politică, nu știu”, a completat Pelosi.

ADVERTISEMENT
Tags: