News

O nouă propunere privind structura anului școlar actual. ”Scurtăm semestrul II cu o săptămână.” Ce se întâmplă cu examenele naționale

24.03.2021 | 14:19
O noua propunere privind structura anului scolar actual Scurtam semestrul II cu o saptamana Ce se intampla cu examenele nationale
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu are o nouă variantă privind structura anului școlar actual. Ministrul Educației nu vrea nicio modificare privind examenele naționale.

„Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că este deschis la propuneri care să fie în interesul elevilor. Cîmpeanu susține că propunerea făcută marți poate fi modificată în urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților.

Sorin Cîmpeanu, despre structura anului școlar: ”Vom fi foarte deschiși în a asculta orice variantă care vine în interesul elevilor”

Cîmpeanu a declarat că joi se organizează la ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.

ADVERTISEMENT

În ședință ministrul spune că va propune o variantă în care elevii din anii terminali să aibă examenele (Evaluarea națională de clasa a VIII-a și bacalaureatul) pe calendarul actual.

Restul elevilor vor încheia anul școlar cu o săptămână mai târziu față de data planificată în calendarul inițial, adică pe 25 iunie, în loc de 18 iunie.

ADVERTISEMENT

„Cu o variantă de propunere – pentru că s-ar putea să mai fie și alte variante de propuneri, adică vom fi foarte deschiși în a asculta orice variantă care vine în interesul elevilor, pentru că acesta trebuie să fie interesul primordial, de obicei încercăm să îmbinăm interesele școlii, ale elevilor și ale părinților, dar atunci când nu pot fi îmbinate trebuie să rămână prioritar interesul elevului – în acest sens vom formula una sau mai multe propuneri, vom asculta și alte propuneri alternative, iar o variantă ar putea fi să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână, clasele I-VII și IX-XI vor finaliza semestrul pe data de 25 iunie în loc de 18 iunie. Clasa VIII-a să finalizeze semestrul II pe 18 iunie, în același timp cu clasa a XII-a, iar pentru a preîntâmpina pierderile educaționale generate de această săptămână lipsă din semestrul II există varianta recuperării în zilele de sâmbătă.

În felul acesta cred că am putea să prioritizăm interesul elevilor și să găsim și o soluție de compromis, o soluție perfectă nu poate fi găsită, între aceia care ar vrea să meargă cu prezență fizică la școală, între cei care refuză să accepte predarea online, din motive justificate de multe ori, și între aceia care nu vor mai multă vacanță. Deci dacă nu vor nici vacanță, nici predare online, nici prezență fizică la școală ne-am gândit să găsim o soluție”, a transmis Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro

ADVERTISEMENT

Vacanța de primăvară, cea anunțată marți de ministru, rămâne fixă – va dura de pe 2 aprilie până pe 4 mai, urmând ca elevii să revină la școală pe 5 mai tot pe baza scenariilor prevăzute acum în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

ADVERTISEMENT