În decurs de numai o zi, joi, 9 martie, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune. La cel mai important test, cel al lansării unei rachete balistice, a luat parte și liderul Kim Jong Un.
În contextul prezenței tot mai numeroase a trupelor americane în Coreea de Sud, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat armatei să intensifice exerciţiile pentru a răspunde unui posibil conflict armat, a transmis vineri presa de stat de la Phenian.
Pentru a încerca să-și descurajeze inamicii, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune spre Marea Galbenă, au declarat oficialii sud-coreeni citați de DW.com.
Agenția de presă Yonhap a raportat că racheta a fost trasă spre vest, spre mare, fără a oferi detalii suplimentare. Șeful de stat major din Coreea de Sud a declarat că proiectilul a fost tras în jurul orei locale 18:20, dintr-o zonă din jurul orașului de coastă Nampo.
Lansarea a avut loc la două zile după ce Kim Yo Jung, sora extrem de influentă a liderului Kim Jong Un, a declarat că țara ei este pregătită pentru o ”acțiune rapidă, puternică” împotriva Statelor Unite și a Coreei de Sud.
Aceste lansări cu rază scurtă de acțiune ale Phenian-ului au loc după ce SUA a zburat cu un bombardier B-52 pentru antrenament comun cu Coreea de Sud la începutul acestei săptămâni, într-o demonstrație de forță împotriva amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord.
Regimul din Coreea de Nord vede exercițiile ale armatelor SUA și Coreei de Sud ca pe niște repetiții pentru o viitoare invazie. Din această cauză, Kim ar fi cerut trupelor sale să fie gata să ”răspundă în mod puternic și rapid” oricăror încercări de agresiune din partea inamicilor.
În prezent, aproximativ 28.000 de soldați americani se află în Coreea de Sud. Aici, Forțele Aeriene ale Statelor Unite operează manevre militare de pe două aerodromuri majore, în Osan, la aproximativ 64 de kilometri sud de capitala Seul, și Kunsan, situat pe coasta Mării Galbene în vest.
În legătură cu evenimentul de joi, SUA au spus că această lansare nu reprezintă o amenințare pentru armata sa sau aliații săi din regiune. ”Suntem conștienți de lansarea rachetelor balistice și ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri”, a spus Comandamentul Indo-Pacific al SUA.
”Deși am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA sau pentru aliații noștri, lansarea rachetelor evidențiază impactul destabilizator al puterii de la Phenian”, mai spun americanii.