News

O nouă specie de animale, descoperită în Japonia. Cum a contribuit dezastrul de la Fukushima la apariţia hibrizilor

Dezastrul de la Fukushima din 2011 a dus la apariția unei noi specii de animale în regiune.
01.07.2021 | 18:23
O noua specie de animale descoperita in Japonia Cum a contribuit dezastrul de la Fukushima la aparitia hibrizilor
ADVERTISEMENT

Dezastrul de la Fukushima, din 2011, are tot felul de urmări pentru zona respectivă.

Cea mai nouă astfel de descoperire o reprezintă o nouă specie de mistreț-porc.

Se pare că, după ce oamenii au părăsit zona în urma accidentului nuclear, populația porcilor mistreți (Sus scrofa luecomystax) a crescut vertiginos. Aceștia s-au împerecheat cu porcii domestici (Sus scrofa domesticus) care, la rândul lor, au rămas singuri, după ce fermierii din regiune și-au părăsit proprietățile și animalele.

Studiul a fost efectuat de către Donovan Anderson. cercetător la Fukushima University din Japonia, care a analizat mostre de ADN prelevate din mușchi din 243 de porci domestici, mistreți și mistreți-porci.

ADVERTISEMENT

Rezultatele arată că 31 de mostre, sau 16% dintre specimene erau hibrizi între porci domestici și mistreți sălbatici. 

”Am descoperit dovezi cu privire la hibridizarea cu succes între porci și mistreții nativi din regiune”, a afirmat Anderson.

ADVERTISEMENT

”Recomandăm ca studiile viitoare să verifice starea de sănătate a acestor hibrizi și să îi catalogheze mai bine din punct de vedere al nișei ecologice pe care o reprezintă.”, mai arată cercetătorul.

A avut vreun rol radioactivitatea din zona Fukushima?

Echipa arată că radioactivitatea din zonă nu a avut niciun rol în apariția acestei specii hibrid. ”Faptul că porcii și mistreții s-au împerecheat și au format indivizi hibrizi nu are o legătură cu radiația din regiune”, afirmă cercetătorii.

ADVERTISEMENT

E totuși important de menționat că mistreții, dar și hibrizii sunt radioactivi. În ceea ce privește nivelul de radioactivitate al acestora, variază de la 0 la 30.000 becquereli/ kilogram.

Anderson mai afirmă că această cantitate de radiații este, însă, mai degrabă nesemnificativă dacă oamenii ar mânca din carnea acestor animale.

ADVERTISEMENT

Un studiu anterior, în cadrul căruia Donovan Anderson a fost coautor, mai arată că expunerea la radiații nu a avut efecte dăunătoare asupra materialului genetic al mistreților.

Japonia, grav afectată de cutremurul din 2011

Japonia a fost devastată în urma dezastrului de la Fukushima. Cutremurul din 2011 a fost atât de puternic, încât părți importante din insula Honshu, cea mai mare a Japoniei, s-au deplasat cu câțiva metri către est.

Valurile tsunami care au rezultat în urma cutremurului au avut înălțimi de peste 40 de metri. Acestea au distrus casele a peste 450.000 de localnici și au afectat grav reactoarele de la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Accidentul nuclear de aici a fost clasificat cu nivelul maxim de severitate, adică 7 pe scala internațională a evenimentelor nucleare, la egalitate cu incidentul de la Cernobîl, din 1986.

După ce oamenii au fost evacuați din regiune, populația de porci mistreți n-a mai fost ținută sub control, nemaifiind perturbată de traficul rutier sau de vânători.

Hibrizii mistreț-porc au un comportament specific

Astfel, Anderson a remarcat că hibrizii mistreț-porc au căpătat mai degrabă un comportament diurn.

”Cu alte cuvinte, în interiorul zonei de evacuare, mistreții sălbaticii sunt mai activi în timpul zilei decât alți porci, ce tind să fie nocturni. Credem că asta se întâmplă datorită lipsei de perturbări din cauza oamenilor”, remarcă Anderson.

În mod interesant, acestora nu le este nici foarte frică de prezența umană, iar asta le-a permis cercetătorilor să realizeze poze ale animalelor îndeaproape.

Cercetătorii mai spun că va fi interesant de urmărit modul în care mistreții și hibrizii vor reacționa pe măsură ce oamenii se întorc în zonă, având în vedere că animalele nu mai sunt atât de temătoare.

Autoritățile japoneze estimează că populația de porci sălbatici a crescut de la 49.000 la 62.000 de indivizi între 2014 și 2018, dar Anderson și echipa sa crede că numărul este chiar mai mare.

Încă din 2018, oamenii au început să se întoarcă în zona de excludere din Fukushima, însă porcii hibrizi ar putea fi greu de înlăturat.

ADVERTISEMENT
Tags: