News

O nouă subvariantă a tulpinii Delta provoacă îngrijorare. OMS: “A fost observată o creştere a transmiterii”

OMS, motive de îngrijorare din cauza unei subvariante a tulpinii Delta.
28.10.2021 | 12:54
O noua subvarianta a tulpinii Delta provoaca ingrijorare OMS A fost observata o crestere a transmiterii
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat faptul că a decis să monitorizeze mai atent subvarianta Delta  AY.4.2, având în vedere faptul că aceasta este responsabilă de tot mai multe cazuri de infectare cu coronavirus.

Îngrijorare din cauza unei subvariante a tulpinii Delta. Ce spun experții

Într-un buletin informativ pe care îl relizează săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății a transmis faptul că s-a observat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu această sub tulpina încă din luna iulie și tocmai de aceea a fost luată o decizie de monitorizare a acesteia.

ADVERTISEMENT

”Începând din iulie a fost observată o creştere a transmiterii subvariantei AY.4.2”, a precizat OMS.

Totodată, organizația a mai anunțat și faptul că sunt realizate mai multe studii despre această subvariantă, pentru a se stabili dacă ea este mai contagioasă.

ADVERTISEMENT

”Sunt în curs de desfăşurare studii epidemiologice şi de laborator”, a precizat OMS.

De asemenea, a mai fost precizat și faptul că multe cazuri cu această subvariantă a Delta sunt în Regatul Unit fiind aproape șase la sută în timpul săptămânii, începând cu data de 3 octombrie.

Această variantă este caracterizată prin trei mutații suplimentare.

 AY.4.2, cea mai contagioasă variantă a Covid-19 de până acum?

De altfel, cercetătorii spuneau faptul că această variantă a Delta este cea mai contagioasă de până acum. Până pe data de 19 octombrie, această variantă era responsabilă deja de 10 la sută dintre cazurile din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

De asemenea experții spun faptul că această variantă este chiar cu 15 % mai transmisibilă decât tulpina Delta originală.

Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute spune că Marea Britanie este singura țara în care această subvariantă a venit în acest fel și că creșterea numărul de cazuri de infectare pe care le-a produs ar putea fi datorată unui eveniment demografic aleator.

ADVERTISEMENT

”Dar trebuie să fim prudenți la acest moment. Marea Britanie este singura țară în care a ‘decolat’ în acest fel și nu aș exclude ipoteza că această creștere a ei a fost cauzată de un eveniment demografic aleator”, a precizat el.

”AY.4.2 probabil că va fi ridicată la rangul de ‘variantă sub investigație’”, a mai spus Balloux.

Dacă cercetătorii ajung la concluzia că ipotezele lor au fost confirmate, atunci s-ar putea stabili să AY.4.2 ar putea fi cea mai infecțioasă tulpină de după începutul pandemiei, au mai informat specialiștii.

ADVERTISEMENT