Potrivit Ministerului de Externe, începând cu data de 2 aprilie 2025, toți cetățenii europeni, inclusiv românii, vor fi nevoiți să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie pentru a putea călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Obținerea acestei autorizații ETA – Electronic Travel Authorisation – va fi necesară înainte de efectuarea călătoriei în Marea Britanie, indiferent de motivul călătoriei, fie că este în scop turistic, de servicii, etc. Această obligație se aplică și în cazul simplei tranzitări a teritoriului britanic, inclusiv aeroportuar.
ETA este o autorizație digitală de călătorie ce poate fi obținută printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Această autorizație digitală va fi valabilă doi ani și va putea fi folosită pentru mai multe călătorii în Regatul Unit pe parcursul acestei perioade.
MAE mai spune că românii care se fac parte dintr-una din următoarele categorii nu mai au nevoie de autorizația de călătorie:
– cei care sunt rezidenți sau sunt în proces obținere a rezidenței;
– diplomații străini care sunt acreditați în Marea Britanie;
– cetățenii români care dețin vize de studii, muncă, etc. pentru Marea Britanie.
Autorizația va costa 10 lire sterline pentru orice categorie de vârstă, inclusiv pentru minori. Această sumă se va taxa în momentul aplicării în aplicația online dedicată, dar banii nu se vor restitui în cazul în care solicitantul renunță la călătorie sau nu mai vrea autorizația din orice motiv.
Scopul acestei autorizații este acela de a spori siguranța, după cum a afirmat Seema Malhotra, ministrul pentru Migrație și Cetățenie: „Extinderea la nivel mondial a ETA demonstrează angajamentul nostru de a spori securitatea prin noi tehnologi și prin încorporarea unui sistem modern de imigrare”.
De menționat este faptul că ETA nu reprezintă un permis de ședere, studii sau muncă în Regatul Unit al Marii Britanii. Este posibil ca românii să aibă, totuși, nevoie de viză, în funcție de activitatea pe care intenționează să o facă în Marea Britanie. Românii pot călători în Marea Britanie în scop turistic/vizită pentru o perioadă de până la șase luni într-un an, fără a fi necesară viză.
Începând cu 1 ianuarie 2021, cetățenii români trebuie să solicite viză de muncă pentru a lucra în Regatul Unit. Și aceste cereri se depun online. Tot de la 1 ianuarie 2025, românii care nu sunt rezidenți în Marea Britanie vor avea nevoie de pașaport, fie electronic, fie temporar, valabil pe toată perioada șederii.
Un alt lucru important este faptul că nu este necesară viză de intrare în scop turistic pentru românii care călătoresc în teritoriile Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands, Gibraltar.
Atenție în cazul în care nu sunteți lăsați să intrați e teritoriul Insulelor Virgine Britanice. Recent au fost semnalate cazuri în care români care întruneau toate condițiile nu au fost lăsați pe teritoriul acestei părți a Marii Britanii.