News

O nouă teorie despre originea misteriosului obiect interstelar Oumuamua. Ce cred specialiştii că este formaţiunea?

O nouă zi, o nouă teorie. Cercetătorii Universității Yale cred că obiectul interstelar „Oumuamua” este un aisberg din hidrogen vechi de 35 de milioane de ani venit din adâncul spațiului.
04.06.2021 | 18:02
O noua teorie despre originea misteriosului obiect interstelar Oumuamua Ce cred specialistii ca este formatiunea
ADVERTISEMENT

Descoperirile, care au fost publicate pe platforma pre-tipărire Arxiv, sugerează că primul obiect interstelar cunoscut, care a zburat pe lângă Pământ în urmă cu patru ani a emanat dintr-un nor molecular gigant (GMC), un tip de nor interstelar care permite formarea de molecule, de obicei de hidrogen. Prin contrast, majoritatea celorlalte formațiuni interstelare sunt gaze ionizate.

O nouă teorie despre originea lui Oumuamua. Ce cred specialiștii că este obiectul interstelar?

Deși hidrogenul este cel mai abundent element din univers, gheața H2 este rareori văzută în natură, deoarece necesită temperaturi extrem de reci pentru a se forma, cum ar fi cele care există în GMC.

ADVERTISEMENT

„Dacă există o adevărată asociere fizică, ne-am aștepta ca traiectoria lui Oumuamua să intersecteze traiectoria asocierii sursă în momentul formării acesteia ”, au scris oamenii de știință în studiu, potrivit Daily Mail.

„Mai mult, această condiție ar trebui să fie satisfăcută indiferent dacă Oumuamua a fost un obiect asemănător unei comete expulzat de pe un disc protoplanetar sau, alternativ, un produs al GMC-ului părinte.”

ADVERTISEMENT

Cercetătorii Universității Yale cred că Oumuamua este un aisberg din hidrogen vechi de 35 de milioane de ani din adâncul spațiului.

Experții au oferit două posibile GMC-uri de unde ar putea fi originar Oumuamua – care înseamnă„ căutare ”sau„ cercetaș ”în hawaiană: grupul în mișcare Carina-Near și asocierea Columba.

ADVERTISEMENT

Dintre cele două variante, ei cred că „analizând orbita lui Oumuamua în comparație cu traiectorii ale grupurilor în mișcare din apropiere confirmă că mișcarea sa este pe deplin în concordanță cu apartenența la grupul în mișcare Carina”.

Ambele GMC se află în spațiul adânc, la aproximativ 100 și, respectiv, 160 de milioane de ani lumină de Pământ. Un an lumină, care măsoară distanța în spațiu, este de aproximativ 6 trilioane de mile.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește compoziția sa, gheața de hidrogen (H2), ceva rar văzut în natură, este o explicație probabilă. Acest lucru ar putea explica forma sa ciudată, asemănătoare unui trabuc și faptul că Oumuamua părea să accelereze în spațiu, notează cercetătorii.

Datorită cantității reduse de căldură necesară pentru a o transforma dintr-un solid în gaz, „gheața H2 expusă trebuie să acopere doar câteva procente din suprafața lui Oumuamua pentru a produce accelerația observată”, au scris cercetătorii în studiu. „Natura tranzitorie a gheții H2 reprezintă astfel în mod natural cinematica extrem de tânără a lui Oumuamua, precum și forma ciudată”, au adăugat ei.

Cele două GMC, care nu au limite clare și pot fi văzute pe cerul nopții, ar putea produce mai multe obiecte interstelare în timp, au adăugat cercetătorii.

Noul studiu vine aproape un an în ziua când un studiu separat de la Universitatea Yale a sugerat, de asemenea, că Oumuamua este alcătuit din gheață din hidrogen.

Alții au sugerat că obiectul lung de 900 de metri era o sondă spațială extraterestră din cauza formei sale asemănătoare cu un trabuc.

Oumuamua a trecut pe lângă Pământ în 2017

Un obiect în formă de trabuc numit Oumuamua a navigat pe lângă Pământ la 156.200 km/h în octombrie. A fost observat pentru prima dată cu un telescop în Hawaii pe 19 octombrie și a fost observat de 34 de ori separat în săptămâna următoare.

Acesta este numit după termenul hawaian pentru „cercetaș” sau „mesager” și a trecut Pământul la aproximativ 85 de ori distanța față de lună.

A fost primul obiect interstelar văzut în sistemul solar și a nedumerit astronomii. Inițial, s-a crezut că obiectul ar putea fi o cometă. Cu toate acestea, nu afișează niciunul dintre comportamentele clasice așteptate de la comete, cum ar fi o coadă de particule de apă-gheață.

Asteroidul are o lungime de până la un sfert de milă (400 de metri), iar lungimea este de circa zece ori mai mare decât lățimea sa. Acest raport este mai mare decât cel al oricărui asteroid observat până în prezent în sistemul nostru solar.

Dar nuanța ușor roșie a asteroidului – în special roz pal – și luminozitatea variabilă sunt remarcabil de asemănătoare cu obiectele din propriul nostru sistem solar.

Unii astronomi au fost convinși că a fost pilotat de extratereștri datorită distanței mari pe care obiectul a parcurs-o fără a fi distrus – și a apropierii călătoriei sale pe lângă Pământ. Vânătorii de extratereștri de la SETI – Search for Extra-terrestrial Intelligence based at Berkeley University, California, au spus că există posibilitatea ca obiectul să fie „un artefact extraterestru”.

Dar oamenii de știință de la Universitatea Queen’s Belfast au aruncat o privire atentă asupra obiectului și au spus că pare a fi un asteroid sau „planetesimal” așa cum se credea inițial.

Cercetătorii consideră că asteroidul în formă de trabuc a avut un „trecut violent”, după ce s-a uitat la lumina care ricoșează de pe suprafața sa. Nu sunt tocmai siguri când a avut loc coliziunea violentă, dar cred că prăbușirea asteroidului singuratic va continua timp de cel puțin un miliard de ani.

ADVERTISEMENT