News

O nouă terapie împotriva COVID-19, descoperită la Universitatea din Galați

24.07.2020 | 15:22
O noua terapie impotriva COVID19 descoperita la Universitatea din Galati
ADVERTISEMENT

Un  grup de cercetători ai Universității ”Dunărea de Jos” din Galați au pus la o punct o nouă metodă de tratare a pacienților cu COVID-19, bazată pe utilizarea ozonului.

Proiectul, intitulat „Procédure alternative – thérapie par l’ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)”, a fost selectat pentru finanțare de către Agenția Universitară a Francofoniei, în cadrul unei competiții de proiecte cu 2.000 de participanți, dintre care selectate au fost doar 92,.

ADVERTISEMENT

În esență, tratamentul constă în tratarea unei cantități de sânge cu un amestec de ozon și oxigen, după care sângele este reintrodus în corpul pacientului, informează Universitatea ”Dunărea de Jos”.

Terapia folosită la Galați se bazează pe ozon

Este un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen și un procent mic, de 5% ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun. Procedura este una simplă. Se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen și ozon și sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare. Ozonul medical crește producția de interferoni (apărarea principală a organismului împotriva virușilor), creează peroxizi de ozon care pot altera structurile învelișului viral necesare pentru atașarea la celulele gazdă și, de asemenea, îmbunătățeşte procesele imunitare, microcirculația și oxigenează celulele, ajutându-ne în lupta împotriva virusului COVID-19”, a declarat asistentul universitar Alexandru Nechifor.

ADVERTISEMENT

Terapia care stimulează răspunsul antiviral al organismului poate fi aplicate atât persoanelor bolnave, cât și preventiv, pentru persoanele care au fost contacți al celor infectați.

Proiectul are ca scop utilizarea procedurii de autohemoterapie majoră în combaterea COVID-19 pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19. Sunt prinse trei activități principale: achiziționarea generatorului de ozon și a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră și aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19”, a șef lucrări. ing. Cristian Dima, managerul proiectului.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost realizat de o echipă din cadre didactice și cercetători de la Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor, Facultatea de Medicină și Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”.

”Director de proiect este șef lucr. dr. ing. Cristian Dima, iar responsabil pentru partea medicală este asist. univ. Dr. Alexandru Nechifor. Din echipă mai fac parte asist univ. dr. Corina Manole, șefa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Dr. Anghel Mihaela, Dr. Orosanu Cristina medici specialist AȚI și Luminița Florea, asistent medical la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei””, a informat Universitatea din Galați

ADVERTISEMENT

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) reunește peste 1.000 de instituții academice din 118 țări și operează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

ADVERTISEMENT