News

O nouă tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni în România. Câte doze vor fi disponibile

22.02.2021 | 08:33
O noua transa de vaccin PfizerBioNTech ajunge luni in Romania Cate doze vor fi disponibile
ADVERTISEMENT

O nouă tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni în România. Peste 200.000 de doze de ser vor fi distribuite către centrele de vaccinare din țară.

Vaccinul va fi livrat pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timișoara și Cluj-Napoca. Ulterior, serul va ajunge, pe cale terestră, în București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

ADVERTISEMENT

Până în momentul de față, România a primit 1.308.509 de doze ale serului produs de compania farmaceutică americană, alături de partenerul său german. Dintre acestea, 1.220.088 au fost deja administare persoaneler din primele două etape ale campaniei de vaccinare.

O nouă tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge luni în România. Câte doze vor fi disponibile

Mai exact, 201.240 doze de vaccin sosesc astăzi în România, anunță un comunicat al autorităților. Este a zecea tranșă pe care o primește țara noastră.

ADVERTISEMENT

„Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dozele primite în dimineața zilei de luni vor ajunge în șapte orașe, cele mai multe dintre ele sunt repartizate în București. Centrul Național de Stocare București o să primească 59.670 doze, mai mult decât dublu față de centrele de depozitare din țară.

ADVERTISEMENT

În Brașov, la Centrul Regional de Depozitare, sunt repartizate 23.400 de doze de ser Pfizer/BioNTech. Același număr de doze va ajunge și la Centrul Regional de Depozitare Cluj, Centrul Regional de Depozitare Constanța, Centrul Regional de Depozitare Iași, Centrul Regional de Depozitare Timișoara. Către Centrul Regional de Depozitare Craiova vor fi distribuite 24.570 doze.

„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, mai anunță oficialii. Următoarea tranșă de ser o să fie livrată către România la data de 1 martie, potrivit calendarului de livrare. Se așteaptă confirmarea oficială a producătorilor.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer/ BioNTech a dovedit o eficacitate de peste 95%. El se administrează în regim de două doze, la o distanță de 21 de zile. Acesta este primul vaccin aprobat pentru utilizarea de urgență în vederea prevenirii răspândirii pandemiei.

ADVERTISEMENT