News

O nouă tulpină Covid-19, descoperită în Africa de Sud. Există riscul ca vaccinurile să fie ineficiente

13.01.2021 | 14:42
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit o nouă tulpină Covid-19 în Africa de Sud. Aceștia avertizează că este mai periculoasă decât varianta descoperită în Marea Britanie și că există riscul ca vaccinurile să fie ineficiente împotriva ei.

Mutația este numită E484K și a fost descoperită în extremitatea sudică a continentului african cu două luni în urmă. În acest moment această variantă a virusului s-a răspândit în 12 țări, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Un profesor asociat al Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, Penny Moore, a descris situația drept „alarmantă”, demonstrându-se că noua mutație că ar putea scăpa de unii dintre anticorpii produși de vaccin.

O nouă tulpină Covid-19, descoperită în Africa de Sud. Există riscul ca vaccinurile să fie ineficiente

„Ne temem că această mutație ar putea avea un impact și ceea ce nu știm este amploarea acestuia”, a spus Moore. „Sunt îngrijorat” a declarat și Alex Sigal, virolog la Africa Health Research Institute.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință analizează această nouă variantă a coronavirusului pentru a vedea dacă vaccinul este mai puțin eficient. În urma analizelor de până acum, ei sunt de părere că nu va face vaccinurile inutile, dar este foarte posibil să scadă eficacitatea lor.

În plus, cercetătorii se tem că E484K ar indica că noul coronavirus are capacitatea de a se transforma cu rapiditate. „Dacă această mutație s-a întâmplat în câteva luni, ar putea urma și alte mutații problematice”, au spus ei.

ADVERTISEMENT

„Este posibil ca acest virus să facă primii pași pe un drum destul de lung spre rezistența la vaccin” a menționat un virolog structural la Scripps Research din La Jolla, California, Andrew Ward.

„Este începutul unui drum lung. Asta este ceea ce m-a zguduit cu adevărat în legătură cu acest lucru. Este un apel de trezire îngrozitor” a mai adăugat Penny Moore.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descris mutația E484K drept un „copil neascultător”, iar pentru a întețelege impactul pe care această varianță îl poate avea, au cerut să ne imaginăm o clasă plină de de copii și un profesor care încească să-i așeze pe toți în bănci. După mult timp, reușește. La un punct, unul dintre ei iese din clasă, iar în locul lui apare un alt elev. El nu a fost educat și nu o să se supună regulilor. Acesta este impactul pe care noua tulpină îl poate avea asupra efectului vaccinurilor.

ADVERTISEMENT