News

O nouă tulpină de COVID-19 face ravagii în SUA. Ce spun specialiștii

06.02.2021 | 17:22
O noua tulpina de COVID19 face ravagii in SUA Ce spun specialistii
ADVERTISEMENT

O nouă tulpină de COVID-19 face ravagii în SUA. Aceasta se răspândește cu o viteză alarmantă în California de Sud. Interesant este că tulpina a reinfectat un pacient care contractase vara trecută o variantă anterioară a virusului.

Denumită CAL.20C, noua variantă a fost identificată luna trecută. Experții spun că aceasta a reapărut la o persoană infectată în luna iulie a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Acum, cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California trag un serios semnal de alarmă cu privire la reinfectare.

O nouă tulpină de COVID-19 face ravagii în Statele Unite

„Este cu adevărat semnificativ faptul că varianta CAL.20C, care pare să fie prezentă în cel puţin o treime dintre cazuri (în California), a reuşit să reinfecteze pe cineva”, a spus Stacia Wyman, cercetătoare la institutul de genomică al universităţii.

ADVERTISEMENT

„Încărcătura virală a acelei persoane a fost foarte ridicată”, a mai precizat Wyman. De altfel, într-un set de 95 de genomuri virale colectate între 4 noiembrie şi 21 ianuarie, cercetătorii au ajuns la concluzia că 26% erau asociate noii variante, CAL.20C.

Cei care analizează situația la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles spun că tulpina CAL.20C este distinctă de varianta mutantă, mai contagioasă, identificată pentru prima dată în Marea Britanie – cunoscută sub denumirea B.1.1.7 – care se răspândeşte la rândul său în SUA.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în prezent, în California de Sud, varianta din Marea Britanie a fost asociată cu unele cazuri dispersate de coronavirus în comitatele Los Angeles, San Diego şi San Bernardino

Interesant este că nu se cunosc, deocamdată, multe informaţii despre CAL.20C, dar experții se tem că şi aceasta ar putea să fie una mult mai infecţioasă față de precedentele.

ADVERTISEMENT

CAL.20C este definită de mutaţii multiple în proteina S, o caracteristică pe care o împărtăşeşte atât cu varianta din Marea Britanie cât şi cu cea din Africa de Sud, conform constatărilor de la Cedars-Sinai.

ADVERTISEMENT