Totul ar fi provocat de surplusul de energie într-o zi cu consum destul de redus. Oamenii de știință ne explică cum de Paște consumul de energie electrică scade semnificativ, astfel pentru că industria este în mare parte oprită, iar oamenii nu folosesc atât de multă energie electrică.
Problema e că între timp panourile fotovoltaice vor produce energie electrică la capacitate maximă, din cauza condițiilor meteo extrem de favorabile. Problema și mai mare e că centralele mici și panourile fotovoltaice instalate pe case nu pot fi oprite, astfel că vom avea cu siguranță o supraproducție care va depăși cu mult cererea.
Implicit, rețeaua pentru a evita o suprasolicitare se va reseta automat pentru a nu se distruge. Transelectrica avertizează că și la nivel european a fost creat deja un grup de lucru care analizează zonele cu potențial de risc ridicat, conform Observatornews.ro.
În România există 200.000 de prosumatori cu o putere instalată cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Din păcate nu mulți dintre ei au baterii de stocare, astfel că rețeaua este mereu suprasolicitată, tocmai din această cauză.
În urmă cu două săptămâni, autoritățile din Germania vorbeau despre un blackout total de Paște. Experții avertizau că extinderea tot mai mare a centralelor solare din Germania vine cu riscuri considerabile, exact după scenariul din țara noastră.
Așadar, toată lumea are mai nou panouri fotovoltaice, însă rețeaua ajunge să fie suprasolicitată și e necesar un reset forțat pentru a ca daunele să nu fie majore.
Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețea, a vorbit despre acest scenariu într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung. Conform Handelsblatt, întreaga rețea de distribuție ar putea fi oprită pentru câteva minute, astfel că majoritatea gospodăriilor din Germania ar rămâne fără curent electric de Paște.