News

O parte dintre cetățenii din UE scapă de carantină și izolare atunci când vin în România. Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Document oficial

03.07.2020 | 16:54
O parte dintre cetatenii din UE scapa de carantina si izolare atunci cand vin in Romania Decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta Document oficial
ADVERTISEMENT

O parte dintre cetățenii din UE scapă de carantină sau izolare în momentul în care intră în România, în urma unei decizii a reprezentanților Guvernului.

Ședința de vineri, 3 iulie, a Comitetului național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat noi criterii de carantină și izolare pentru persoanele care intră în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit hotărârii CNSU, pe această listă intră țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic european care au rata cazurilor noi de Covid-19 mai mică sau egală cu a României.

O parte dintre cetățenii din Uniunea Europeană vor scăpa de carantină când ajung în România

Așadar, se va lua în considerare numărul de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori și se va calcula dacă acea țară este considerată „sigură”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Guvernului au stabilit că se vor face exceptări de la măsuri de carantină și izolare acelor persoane care sosesc în România, din „statele din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară”, potrivit Adevărul.

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL OFICIAL

În baza criteriului ales, Institutul Național de Sănătate Publică va stabili lista țărilor care sunt exceptate de la măsurile de izolare / carantină, pe care mai apoi o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Lista se va actualiza săptămânal, în fiecare zi de luni. Prima dată, Institutul Național de Sănătate Publică va trimite lista la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după care lista va fi aprobată și publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

Regula celor 14 cazuri la 100.000 de locuitori nu mai este, așadar, valabilă în situația țării noastre. În schimb, se va face o comparație între rata de infectare din restul țărilor și România.

ADVERTISEMENT

România a înregistrat 420 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, o ușoară scădere față de cifrele prezentate joi, 2 iulie (450 de cazuri).

ADVERTISEMENT