News

O parte dintre români vor primi măști de protecție gratuit. Cine beneficiază de această lege

10.06.2020 | 16:32
O parte dintre romani vor primi masti de protectie gratuit Cine beneficiaza de aceasta lege
ADVERTISEMENT

Anumite categorii de oameni vor primi lunar un set de 30 de măști de protecție, potirivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaților.

Românii primesc măști gratuite din partea Guvernului

Conform Agerpres, au fost înregistrate 224 de voturi „pentru”, 64 „împotrivă” și 3 abțineri. Proiectul prevede achiziționarea de măști de protecție, menite să protejeze populația de infecția cu Covid-19, de către Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Achiziționarea se va face prin Unifarm SA, urmând ca măștile să fie distribuite populației.

Potrivit unui amendament adoptat de deputați, următoarele persoane vor primi lunar un set gratuit de 30 de măști de protecție:

  • persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009;
  • persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
ADVERTISEMENT

Toate fondurile necesare achiziționării măștilor vor fi suportate de la bugetul de stat. Autoritățile publice locale vor fi nevoite să întocmească liste nominale cu persoanele care se încadrează pentru a primi măști gratis, liste pe care le vor înainta DSP-urilor în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a legii.

Distribuirea măștilor va fi în grija Ministerului Sănătății, prin Direcțiile de sănătate publică. „Prevederile prezentei legi se aplică până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, este precizat în actul normativ.

ADVERTISEMENT

Emanuel Ungureanu a protestat față de achiziția măștilor prin Unifarm

Deputatul USR Emanuel Ungureanu e nemulțumit de modul în care Guvernul Orban a gestionat situația. Ungureanu crede că măștile achiziționate prin Unifarm sunt „o porcărie”.

„Ministerul Sănătăţii lucrează cu Unifarm în continuare.În spitale Unifarm a livrat măşti nonmedicale ca fiind medicale. Întrebarea care este pune este următoarea: În condiţiile în care Unifarm care este cercetată de DNA pentru o fraudă de milioane de euro cu măşti neconforme, ce încredere să avem noi în aceste măşti care trebuie să ajungă la populaţia săracă? Putem să cumpărăm măşti de la oameni serioşi, nu de la interlopi? Asta a făcut Unifarm. Ce tip măşti o să împărţim populaţiei, nişte porcării? La aceste întrebări aşteptăm răspuns urgent din partea Ministerului Sănătăţii”, a răbufnit Ungureanu.

ADVERTISEMENT

PSD-istul Alfred Simonis a remarcat că există deja o astfel de lege, prin care persoanele defavorizate ar fi trebuit să primească măști gratis. Guvernul Orban nu a distribuit nici până în această clipă măștile, a remarcat Simonis.

ADVERTISEMENT
Tags: