News

O persoană nu va mai putea fi ținută mai mult de 8 ore în secția de poliție. Proiect de lege MAI

27.05.2020 | 14:38
O persoana nu va mai putea fi tinuta mai mult de 8 ore in sectia de politie Proiect de lege MAI
ADVERTISEMENT

O persoană nu va mai putea fi ținută mai mult de 8 ore în secția de poliție după reținere. Acesta este un proiect de lege inițiat de Ministerul de Interne.

O persoană nu va mai putea fi ținută mai mult de 8 ore în secția de poliție. Proiect de lege MAI

Se schimbă radical regulile privind detenția temporară a persoanelor în secțiile de poliție din România. Astfel, conform unui pachet legislativ al Ministerului Afacerilor Interne, o persoană poate fi ținută în secția de poliție doar opt ore.

ADVERTISEMENT

Acesta va fi timpul pe care îl au la dispoziție autoritățile competente pentru a verifica identitatea celui pe care l-au reținut şi pentru a lua măsurile legale.

Există excepția ca, în cazurile speciale, termenul să poată fi prelungit până la 12 ore, dar nu mai mult. După acest interval, o persoană este liberă să plece.

ADVERTISEMENT

Proiectul MAI are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției.

Când este îndreptățit polițistul să ducă o persoană la secție

Conform noilor schimbări propuse de minister, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției în următoarele contexte. Atunci când:

ADVERTISEMENT
  1. Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  2. Din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  3. Prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
  4. Luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

De asemenea, persoane reținută temporar este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale, iar verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

ADVERTISEMENT

Se mai precizează faptul că organul legii este obligat să-i permită persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după stabilirea identității, verificarea situației de fapt sau după finalizarea măsurilor legale care se impun.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore

ADVERTISEMENT