News

O persoană va putea vota, chiar dacă a mai votat o dată. Ce presupune noua schimbare în procesul electoral

19.09.2020 | 11:35
O persoană va putea vota, chiar dacă a mai votat o dată. Ce presupune noua schimbare în procesul electoral
Tentativă de fraudă la alegerile locale! Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri, Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că o persoană va putea vota la alegerile locale, chiar dacă a mai votat o dată.

Acest demers poate fi realizat chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

ADVERTISEMENT

Conform datelor BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

O persoană va putea vota la alegerile locale, chiar dacă a mai votat o dată

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, care este procedura care va fi urmată la alegerile locale de pe 27 septembrie în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal va semnala că o persoană a mai votat o dată în aceeași zi.

ADVERTISEMENT

Astfel, o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Cum se poate realiza acest lucru? Conform DOCUMENTULUI OFICIAL, dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

ADVERTISEMENT

Care este procedura de urmat pentru a mai vota o dată

Din document mai reiese că, dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, președintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În acest caz, dacă alegătorul insistă să voteze, președintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

În cazul în care preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

ADVERTISEMENT

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces-verbal, al cărui model a fost stabilit de către BEC.

Conform noii proceduri, este prima dată când alegătorilor din România care apar în sistem că ar mai fi votat li se permite să voteze din nou

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri