News

O plăcuță cu „Mișcarea Legionară”, motiv de plângere penală. Judecătorii nu au văzut nicio problemă

02.03.2021 | 20:43
O placuta cu Miscarea Legionara motiv de plangere penala Judecatorii nu au vazut nicio problema
ADVERTISEMENT

O plăcuță cu inscripția „Mișcarea Legionară” pusă pe o clădire din Sectorul 1 a ajuns la procurori, însă aceștia au decis clasarea acestui caz.

Cel care a ridicat problema acestei plăcuțe a fost deputatul Silviu Vexler, din partea minorităților naționale și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.

ADVERTISEMENT

Deputatul a sesizat Ministerul de Interne și Ministerul Justiției, fiind șocat să vadă cum plăcuța cu „Mișcarea Legionară” stă fără nicio problemă pe clădirea din Sectorul 1.

O plăcuță cu Mișcarea Legionară nu este considerată ilegală de judecători

Potrivit Newsweek, Poliția Capitalei a transmis următorul mesaj: „referitor la aspectele sesizate pe pagina personală a unui deputat, facem precizarea că polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 4 Poliție au fost delegați în vederea efectuării unor acte de urmărire penală într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, având ca obiect săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.4 alin.2 din OUG 31/2002. Actele întocmite în cauză au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”.

ADVERTISEMENT

Plăcuța cu pricina nu este, însă, la primul „scandal”. În 2020, la 5 ani de la o plângere penală în acest sens, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a clasat cauza pentru Șerban Suru, cel care conduce Mișcarea Legionară. De asemenea, liderul grupării a fost iertat pentru folosirea salutului fascist, pentru comemorarea lui Zelea Codreanu la Tâncăbești și pentru amplasarea plăcuței cu „Mișcarea Legionară”.

Plângerea inițială a fost depusă de Institutul Elie Wiesel în 2014. „Respectiva stradă purtând inscripții si simboluri legionare. Tăblița de pe fațada casei are culoarea verde, simbolul legionar al Gărzii de Fier și inscripția „Mișcarea Legionară – Centru de documentare și Biblioteca Legionară. Din contextul amplasării și conținutului tăbliței, s-a apreciat că rezultă indicii rezonabile în sensul că respectiva casă ar găzdui o organizație cu caracter legionar”, scrie procurorul, amintind și că pe pagina web a organizației se află postată „o invitație adresată de Șerban Suru publicului larg de a participa la imobilul din strada Iacob Negruzzi și la troița de pe DN1, la liziera Pădurii Tâncăbești, pentru comemorarea eroilor și martirilor legionari asasinați în nopatea de 29-30 noiembrie 1938. Astfel, Suru Șerban ar fi organizat o slujbă religioasă de pomenire în memoria lui Corneliu Zelea Codreanu „și a celor 13 camarazi ai săi”, și-au justificat cei de la Institut plângerea.

ADVERTISEMENT

În consecință, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 3 alin. 1, art. 4 alin. 2 și art. 5 din OUG 31/2002. Toate cazurile au fost clasate pentru că „nu există probe certe”.

Semnificația dată de suspect și membrii asociației Mișcarea Legionară salutului cu mâna dreaptă întinsă spre cer nu are nimic comun cu ura și violența pe motive etnice, rasiale sau religioase, antisemitism, incitarea la xenofobie, recurgerea la violență pentru schimbarea ordinii constituționale sau a instituțiilor democratice, naționalismul extremist, fascismul”, și-au justificat judecătorii decizia.

ADVERTISEMENT

Mai mult, judecătorii nu consideră Mișcarea Legionară automat o grupare fascistă. „Întemeietorii Legiunii nu au elaborat o doctrină, accentul punându-se pe crearea elitei politice și educarea tineretului în spirit naționalist, existând o componentă religioasă puternică. Se arată că Mișcarea Legionară nu poate fi inclusă automat în curentul fascist”, mai este precizat în decizie.

Șerban Suru s-a apărat și a anunțat că „motivul pentru care a executat salutul în cauză este acela de a arăta că utilizarea unor simboluri, chiar dacă sunt considerate fasciste, atâta timp cât sunt făcute pașnic, cu scopuri pașnice, nu este o faptă incriminată penal”, conform Newsweek.

ADVERTISEMENT