News

O ploaie cu gheață a făcut prăpăd în Vrancea. Au fost trase 26 de rachete antigrindină, fără niciun efect

O ploaie cu gheață a făcut prăpăd în județul Vrancea, în ciuda celor 26 de rachete antigrindină pe care autoritățile le-au lansat, fiind afectate culturile de viță de la Panciu
24.04.2022 | 18:38
O ploaie cu gheata a facut prapad in Vrancea Au fost trase 26 de rachete antigrindina fara niciun efect
E posibil ca ploaia cu gheață să fi afectat culturile de viță de la Panciu. Sursa foto: Vremea nouă
ADVERTISEMENT

În sâmbăta dinaintea Paștelui, localitatea Panciu din județul Vrancea a fost lovită de o ploaie cu gheață, asta deși autoritățile au lansat nu mai puțin de 26 de rachete antigrindină.

Ploaie cu gheață la Panciu

Pe mai multe suprafețe cultivate cu viță de vie din zona localității Panciu, județul Vrancea, s-a așternut sâmbătă un strat de gheață, chiar în perioada în care cultura se află în plin proces de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că localitatea se află în zonele protejate de Sistemul Național Antigrindină și de Creșterea Precipitațiilor, iar autoritățile au spus că au lansat nu mai puțin de 26 de rachete antigrindină.

Specialiștii din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creșterea Precipitațiilor au declarat că nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat la Panciu și spun că va fi nevoie de o comisie pentru a cerceta cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

Aceștia susțin încă că pot exista situații în care căderea pe sol a bucăților de gheață s ă nu afecteze culturile agricole în condițiile în care dimensiunea acestora este una mică.

Din înregistrările publicate de către presa locală se poate observa cum zona de cultură de viță de vie a devenit albă în urma ploii de sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Sistemul antigrindină, ineficient

Publicația locală Ziarul de Vrancea a scris că Sistemul National Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor anunța, în urmă cu doar o săptămână, că a început sezonul de intervenții active în atmosferă. 

„În perioada 15.04. – 15.10. 2022 toți specialiștii implicați în exploatarea operațională a infrastructurii SNACP vor fi pe teren, 24/7, pregătiți să protejeze împotriva căderilor de grindină, culturile agricole și comunitățile din zonele de intervenție. În ultimii ani, Sistemul antigrindină s-a extins semnificativ și s-a dezvoltat echilibrat la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT

Începem sezonul de combatere a fenomenelor meteo periculoase cu 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, cu o capacitate de intervenție cu 36% mai mare decât anul trecut, urmând ca, pe măsură ce finalizăm lucrările și punem în funcțiune noi puncte, numărul acestora să ajungă la 106 până în decembrie 2022”, anunța SNACP în data de 15 aprilie.

SNACP anunța că, în cele 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină din țară, dintre care 20 se află în Vrancea, fuseseră deja transportate circa 2.580 de rachete.

ADVERTISEMENT