News

O primărie din Bihor a reabilitat 3 grădinițe cu 800 de mii de lei. Unitățile zac închise pentru că nu mai sunt copii în comună

02.10.2019 | 11:46
Primăria a închis grădinițele la începutul anului. Sursa foto - ebihoreanul
ADVERTISEMENT

O primărie din Bihor a reabilitat 3 grădinițe cu 800 de mii de lei. Este vorba de primăria comunei Sâmbăta condusă de Mariana Laza de la PSD. Edilul a refăcut cu bani grei, trei grădiniţe din comună, iar la finalul lucrărilor unităţile au fost închise pentru că, stupoare, nu mai sunt copii. În anul şcolar 2019 – 2020, s-au înscris doar 15 copii pentru cele trei grădiniţe. Banii au fost asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

O primărie din Bihor a reabilitat 3 grădinițe cu 800 de mii de lei

Primăria s-a descurcat inițial de minue și a reușit să atragă peste 800.000 lei pentru renovarea completă a grădiniţelor din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu. Toate cele trei unități aveau la acea vreme latrine în curte şi erau încălzite cu sobe. Pentru cea din Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei. În plus, tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

ADVERTISEMENT

Și apoi toată lumea la treabă. Între anii 2017 şi 2019, cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată – cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă. În plus, în toate s-au amenajat toalete.

O primărie din Bihor a reabilitat 3 grădinițe cu 800 de mii de lei. Primărie
După terminarea grădinițelor s-a constatat că nu mai sunt copii. Sursa foto – ebihoreanul

Unitățile zac închise pentru că nu mai sunt copii în comună

Doar că, întâmplarea sau nu, face ca la începutul anului şcolar, când copiii ar fi putut să se bucure de clădirile renovate, cele trei grădiniţe nou-nouţe să fie închise. Directorul Şcolii Sâmbata, Ioana Ştefan, în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă. ”Nu mai sunt copii destui în sate. Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3.

ADVERTISEMENT

Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile”, a declarat Ioana Ştefan, pentru ebihoreanul.ro. Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri. Copiii sunt duşi cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună. Cei de la Primăria Sâmbăta spun că vor încerca redeschiderea unităţilor în anul şcolar viitor

 

 

Tags: