News

O profesoară din România îi solicită lui Klaus Iohannis să nu promulge legea educației sexuale în școli, în forma ei actuală

08.06.2020 | 15:38
O profesoara din Romania ii solicita lui Klaus Iohannis sa nu promulge legea educatiei sexuale in scoli in forma ei actuala
ADVERTISEMENT

O profesoară din România îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind educația sexuală în forma modificată. Femeia îi cere lui Iohannis să se ridice „deasupra mocirlei politice” și să le permită tuturor elevilor să aibă acces la ore de educație sexuală.

Klaus Iohannis, somat să nu promulge legea educației sexuale în școli

Profesoara de limba română, Cristina Tunegaru, a făcut un apel către președintele Klaus Iohannis, și îi cere să nu promulge legea privind educația sexuală, cel puțin în forma modificată.

ADVERTISEMENT

Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată”, este mesajul transmis de profesoară.

Femeia remarcă cum legea a fost modificată în așa fel încât mulți copii vor fi privați de orele de educație sexuală, pentru că părinții nu vor fi de acord. Profesoara crede că, în special pentru copiii din mediile defavorizate, informațiile despre igienă, sănătate, protecție sexuală sunt vitale, conform Hot News.

ADVERTISEMENT

Legea, în actualul ei format, prevede obligativitatea obținerii unui acord al părinților pentru orele de educație sexuală. Așadar, dacă un părinte refuză aceste ore, copilul va fi privat de informații vitale pe care, cel mai probabil, nu le primește acasă.

Domnule Președinte,

V-ați construit proiectul politic promițând o Românie modernă, în care fiecare persoană își poate împlini aspirațiile. O componentă fundamentală a acestei viziuni este România Educată, care asigură dreptul oricărui copil la educație de calitate.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute, un Parlament retrograd a decis să limiteze accesul elevilor români la informații despre viață, sănătate și sexualitate. Fără îndoială, predarea în școli a acestor cunoștințe pentru toți copiii reprezintă o parte necesară a educației în lumea în care trăim și este practicată, într-o formă sau alta, în țările civilizate. Aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor, să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli.

Însă ultima variată a legii solicită acordul explicit al părinților, sugrumând inițiativa prin birocrație. Informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă. Mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.

ADVERTISEMENT

Avem o datorie morală de a-i sprijini și îndruma mai ales pe copiii vulnerabili, să-i ajutăm să iasă din prăpastia sărăciei și a ignoranței. Nu o să devenim o Românie modernă, câtă vreme avem cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor din Europa. Șase din zece mame minore spun că nu au informații esențiale despre contracepție și igiena reproducerii.

Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată!”, i-a transmis profesoara președinelui Iohannis.

Educația sexuală a devenit educație sanitară, conform proiectului de lege

Conform legii, orele de educație sexuală au fost redenumite „educație sanitară”, iar aceste ore se vor putea susține doar cu acordul scris al părinților.

Legea prevede „derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

La presiunile electoratului conservator, dar și ale Bisericii Ortodoxe Române, cei din PSD au introdus un amendament prin care solicită acordul scris al părinților înainte de a-și trimite pruncii la aceste ore de educație „sanitară”.

ADVERTISEMENT