News

O profesoară propune ca elevii de clasa I să poată rămâne repetenți: ”S-au înmulțit agramații”

O profesoară cere ca și elevii de clasa I să poată rămâne repetenți. În opinia ei, acest lucru ar putea salva parcursul unui elev. Cadrul didactic se plânge că ”s-au înmulțit agramații” în învățământul românesc.
24.06.2022 | 17:42
O profesoara propune ca elevii de clasa I sa poata ramane repetenti Sau inmultit agramatii
Pentru a salva parcursul unui copil, o profesoară propune ca și elevii de clasa I să poată rămâne repetenți. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România, repetenția este valabilă doar la finalul clasei a II-a. O profesoară vine cu o propunere de ultim moment și cere introducerea acestei măsuri dure pentru elevii slab pregătiți încă din clasa I.

Pentru a salva parcursul unui copil, o profesoară propune ca și elevii de clasa I să poată rămâne repetenți

În opinia unei profesoare care predă în învățământul primar la o școală din Capitală, repetenția trebuie abordată ca un mijloc de salvare a parcursului educațional al unui copil și ar trebui să fie reintrodusă, încă din clasele mici.

ADVERTISEMENT

Mara Luana Rauca scrie, pe pagina sa de Facebook, că un copil, care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a, nu va mai avea altă șansă în anii viitori.

În România, ”trebuie să renunțăm la prejudecăți și să vedem doar binele care se află în această acțiune” pentru că ”repetenția nu ar trebui privită cu rușine ci doar ca o șansă de a repeta un an pe care din diverse motive l-a pierdut un elev”, mai spune profesoara.

ADVERTISEMENT

Propunerea cadrului didactic din Capitală este susținută de majoritatea celor care au comentat la postare. Iată o serie de mesaje:

”Corect! În Germania învățământul funcționează exact așa. Nu este nicio problemă să repede copiii clasa și în fiecare an există repetenți. Dar doar în clasele I-IV. Mai departe nu e cazul (excepțiile sunt foarte rare) pentru că aceste măsuri funcționează.

ADVERTISEMENT

Există copii care repetă și de 2 ori o clasă. Chiar și clasa întâi. Și o fac fără complexe, pentru că aici asta nu este o rușine ci reprezintă o formă de grijă și respect pentru viitorul adult”, spune cineva din afara țării.

”Sunt total de acord! Ce nu înțeleg nici în ruptul capului e faptul că unora le e greu să accepte că s-a greșit, că o lege trebuie schimbată dacă nu își atinge scopul, că e mai important să faci ce e mai bine pentru copii, că practica/viața îți arată foarte bine ce e corect și ce e greșit și trebuie schimbat! Of!”, este și replica unei românce.

ADVERTISEMENT

Ecaterina Andronescu, ministru al educației în 2019, dorea și ea ca elevii de clasa I să poată fi lăsați repetenți

Propunerea profesoarei din Capitală nu este una în premieră în ultimii ani în învățământul intern.

În 2019, Ecaterina Andronescu spunea că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenția în clasele primare și să ofere posibilitatea învățătorului de a lăsa repetent un copil de clasa I.

”Din păcate, este o prevedere legală. Până în clasa a II-a nu îi poate lăsa repetenți, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine, să calculeze și 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa aa VIII-a.

Obiectivele trebuie să le stabilim prim lege și fișa postului profesorului”, a declarat fostul ministrul educației, în ianuarie 2019.

ADVERTISEMENT