Publicația The American Conservative, apropiată de mișcarea MAGA, a publicat recent un material cu titlul „E timpul să renunțăm la România”, în care argumentează pentru retragerea militarilor americani de la baza Mihail Kogâlniceanu. Printre argumentele invocate se numără interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu sau că Marea Neagră nu reprezintă un interes strategic pentru SUA, care nu ar trebui să contracareze Rusia în zonă.
Materialul din publicația MAGA își începe argumentarea cu referire la decizia CCR de interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu, subliniind faptul că a fost o decizie susținută de administrația Biden, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă interferență a Rusiei.
„La sfârșitul anului trecut, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Georgescu, argumentând că Rusia a intervenit în alegeri prin cumpărarea în masă de conturi TikTok pentru a-l susține pe Georgescu, care este sceptic față de NATO și democrația liberală.
Dezvăluirea faptului că, de fapt, a fost un partid de centru care a cumpărat conturile TikTok în încercarea de a-l susține pe Georgescu (despre care se credea că nu va câștiga, ci va lua voturi de la un alt candidat de dreapta) nu a avut aparent nicio influență asupra cazului”, se arată în materialul semnat de analistul Anthony J. Constantini.
Trebuie remarcat că referința la modul în care campania online a PNL a fost preluată pe TikTok este doar parțial adevărată, fiind doar o mică parte a campaniei online a lui Georgescu. Lipsește orice referință la argumentele invocate de CCR, spre exemplu pozițiile anti-democratice promovate de Călin Georgescu, sau de încălcarea regulilor electorale privind cheltuielile de campanie.
Apoi, autorul american amintește că unii oficiali din noua administrație Trump au criticat țara noastră în acest aspect, fără însă a explica care anume este legătura cu prezența militarilor americani la baza din Dobrogea. Mai departe în text, autorul spune că Trump ar trebui să închidă această bază și pentru că România i-a ignorat dorințele în ceea ce-l privește pe Georgescu.
„Părăsirea Bazei Aeriene 57, însă, ar arăta clar că lucrurile s-au schimbat definitiv. România pare să creadă în continuare că America are nevoie de acea bază, ceea ce poate explica de ce s-a simțit încrezătoare în a sfida dorințele administrației Trump cu privire la Georgescu”, arată sursa citată.
Principalul argument invocat pentru retragerea de la Kogâlniceanu este acela că politica externă a lui Trump ar trebui să se bazeze pe concentrarea forțelor în Asia, probabil împotriva Chinei, și că Europa ar trebui să se descurce singură. Astfel, banii economisiți, ar trebui să se întoarcă către americanii de rând.
„Retragerea sprijinului american pentru bază nu ar fi în dezacord cu prioritățile administrației din secolul XXI; într-adevăr, le-ar sprijini și le-ar consolida. Trump este în mod clar interesat de realinierea politicii externe americane cu interesul său național. Aceasta înseamnă dezangajarea din Europa, orientarea către Asia și cheltuirea banilor americani pentru cetățenii americani în loc de aventuri inutile în străinătate”, mai arată autorul american, care susține că Europa încă nu a acceptat această realitate.
„Dacă America ar încerca să păstreze unipolaritatea, o bază la Marea Neagră – a cărei prezență este un iritant permanent pentru Rusia – ar putea avea sens. Dar, din perspectiva unei politici externe preocupate de interesul național, America nu câștigă prea mult de pe urma unei prezențe acolo. Turcia, aliat NATO – care găzduiește și o bază NATO importantă – controlează deja Bosforul.
Iar Marea Neagră, deși este un corp de apă regional important, nu este chiar un element asupra căruia Statele Unite trebuie să aibă un anumit control. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2,5 % din comerțul internațional. Spre deosebire de Pacificul de Vest, în care se află posesiuni americane precum Guam și Hawaii, Marea Neagră nu este aproape de nicio masă de pământ americană”, mai scrie autorul american.
În final, acesta revine la tema candidaturii lui Georgescu, pe care o leagă de decizia lui Trump privind această bază militară.
„Baza este importantă pentru România, desigur, care în prezent privește peste mare spre o Rusie care și-a extins coasta Mării Negre prin cucerirea unei mari părți din sudul Ucrainei și a transformat Marea Azov într-un lac rusesc. Dar importanța sa pentru România nu o face importantă pentru Statele Unite.
Chiar dacă establishmentul românesc permite unui candidat cu adevărat de dreapta să candideze – și poate, dacă se simte deosebit de democratic, să câștige – nu va schimba interesele naționale geografice ale Americii”, concluzionează autorul american.