Life

O rețetă specială din Banat. De ce se murează varza de Sfântul Dumitru

Vă prezentăm o rețetă specială din Banat. Orice gospodină o poate încerca și nu va da greș.
21.10.2021 | 12:37
O reteta speciala din Banat De ce se mureaza varza de Sfantul Dumitru
ADVERTISEMENT

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir în fiecare an pe 26 octombrie.

Chiar dacă este una dintre cele mai importante sărbători fiind marcată cu cruce roșie, gospodinele pot pune varza la murat.

ADVERTISEMENT

Vă prezentăm o rețetă deosebită din Banat. Încercați-o și nu veți da greș.

O rețetă specială din Banat. De ce se murează varza de Sfântul Dumitru

Gospodinele au dezlegare la pus varză de Sfântul Dumitru, chiar dacă este o sărbătoare extrem de importantă. Se spune că murăturile puse pe 26 octombrie nu se vor muia tot anul.

De asemenea varza trebuie să aibă suficient timp pentru a se mura până la Crăciun. Pentru ca varza să fie gustoasă aceasta ar trebui să fie pusă în butoaie de lemn. Această regulă nu mai este însă respectată de toate gospodinele.

ADVERTISEMENT

Cum se pune varza la murat

Vă prezentăm o rețetă folosită de toate gospodinele din Banat.

Mai întâi trebuie să știți cum se alege varza. Cea mai bună este cea cu foi mai mici și subțiri și care chiar dacă este mare e ușoară.

Primul pas este înlăturarea foilor exterioare. Se spală bine varza cu apă rece, apoi se scoate cotorul, pentru ca varza să se mureze mai repede. În acesta se va pune sare grunjoasă.

ADVERTISEMENT

Cel mai bine ar fi să folosiți un butoi de lemn. Se pune un strat de varză unul de sare grunjoasă și tot așa până se umple butoiul.

Se mai adaugă cimbru, piper, boabe de porumb, o gutuie, foi de dafin, hrean, cozi de mărar. În anumite zone, gospodinele pun printre straturi și frunze tocate pe care apoi le vor folosi pentru varză călită sau salată.

ADVERTISEMENT

Timp de trei zile lăsați varza așa în butoi. Apoi se toarnă apă cât să o acopere. Foarte important este să nu uitați să o vânturați după trei zile. Se bagă un furtun și se suflă. După alte trei zile se repetă.

Este indicat să puneți o greutate peste varză, pentru ca aceasta să fie acoperită în totalitate de saramură.

Dacă respectați toți pașii, până la Crăciun veți avea cea mai bună varză murată. Depinde însă și de locul unde veți pune butoiul. Într-o încăpere mai caldă sau mai rece.

ADVERTISEMENT