O româncă a fost aleasă cea mai rapidă cititoare din lume, în cadrul Campionatului Mondial de Citit Viteză, care a avut loc weekendul trecut, la Istanbul. I-au trebuit doar 34 de minute pentru a termina un roman.
În weekend s-a desfășurat, la Istanbul, Campionatul Mondial de Citit Viteză. Iar câștigătoarea a fost chiar o profesoară de limba română, originară din Brașov. Teodora Voinescu este numele său și a reușit să citească un roman nepublicat, de 130 de pagini, în doar 34 de minute.
Cea mai rapidă cititoare din lume a lecturat cartea în limba engleză parcurgând, în medie, o pagină în 15 secunde. Ulterior, a răspuns la 20 de întrebări cu privire la narațiune și personaje.
În acest fel, juriul s-a convins că nu a sărit peste informații. De altfel, Teodora Voinescu a mărturisit că, pentru ea, cititul este o pasiune. Face asta cât de des poate și, de asemenea, are și câteva genuri pe care le preferă.
„Citesc foarte mult, nu îmi plac romanele de dragoste, citesc cărți thriller, cred că vorbim de mii de cărți citite. M-au întrebat și acolo cum am reușit să citesc așa repede. Li s-a părut extraordinar. Le-am spus: citesc cum citesc de obicei la bibliotecă, la școală, acasă”, a declarat Teodora Voinescu, conformi stirileprotv.ro.
Teodora Voinescu a cultivat și perfecționat abilitatea de foto-citire, un proces prin care reușește să „fotografieze” mental paginile cărților, capturând rapid și eficient informațiile esențiale.
Această tehnică implică un tip de citire vizuală extrem de rapidă, în care imaginea paginii este absorbită în minte într-un mod similar cu o fotografie, permițându-i să rețină și să proceseze volume mari de informații într-un timp foarte scurt.
Această abilitate nu doar că optimizează viteza citirii, dar ajută și la o mai bună memorizare și înțelegere a conținutului lecturat. Marian Staș, expert în educație, a explicat mai multe despre „talentul” româncei.
„E o combinație de ceea ce se cheamă skimming și scanning. În engleză, skim through înseamnă a citi rapid, contextual, contextualizare. Iar scanning înseamnă capacitatea de a parcurge și, în același timp, de a vedea nu litere, nu cuvinte, ci sintagme”, a spus specialistul.
Specialiștii afirmă că viteza de lectură poate fi antrenată, deși nu este încă predată în școli. Există însă cursuri specializate, iar mentorii recomandă tehnici precum citirea pe diagonală și retenția doar a informațiilor esențiale. Dar pentru a ne păstra abilitățile de înțelegere și memorare a unui text scris, ar trebui să citim zilnic 45 de minute.