News

O româncă de 27 de ani candidează pentru un loc în Parlamentul german: „Am fost întrebată dacă părinții mei sunt paraziți care primesc ajutor social pe nedrept”

O româncă de 27 de ani candidează pentru un loc în Parlamentul german. Ea a povestit și ce a determinat-o să intre în politică, acuzându-i pe cei din jur de discriminare
21.09.2021 | 23:45
O româncă de 27 de ani candidează pentru un loc în Parlamentul german: „Am fost întrebată dacă părinții mei sunt paraziți care primesc ajutor social pe nedrept
O româncă de 27 de ani candidează pentru un loc în Parlamentul german: „Am fost întrebată dacă părinții mei sunt paraziți care primesc ajutor social pe nedrept"Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ana Maria Trăsnea are 27 de ani și ultimii 14 i-a petrecut în Germania. Tânăra candidează din partea Partidului Social Democrat (SPD) pentru un loc în viitorul Bundestag, Parlamentul german.

S-a născut la Piatra Neamț și locuiește în Berlin de la 13 ani. Mama sa a plecat din România în 2002 și a fost lăsată în grija unei mătuși pentru cinci ani, scrie DW.

O româncă de 27 de ani candidează pentru un loc în Parlamentul german: „Am fost întrebată dacă părinții mei sunt paraziți care primesc ajutor social pe nedrept”

Ulterior, aceasta și-a urmat mama în Germania. Ana Maria povestește că începuturile nu au fost deloc ușoare. S-a văzut nevoită să facă față unor episoade de bullying și discriminare.

ADVERTISEMENT

Tot ea povestește și că exact acele probleme au convins-o să intre în politică: „am fost întrebată dacă părinții mei sunt «Sozialschmarotzer», adică paraziți care primesc ajutor social pe nedrept și în mod fraudulos. În curtea școlii, alți elevi aruncau cu pietricele după mine”.

„Într-o seară, când am venit de la un curs de dans, am fost amenințată de șase băieți, care erau de extremă dreapta. Am fugit într-o cafenea, din care a trebuit să mă scoată tatăl meu vitreg,” a poevstit ea.

ADVERTISEMENT

Aceste incidente neplăcute i-au influențat cariera. A devenit reprezentanta elevilor și purtătoarea de cuvânt a instituției de învățământ. Ulteriror, a intrat și în rețeaua germană „Școala împotriva rasismului – școala curajoasă”, unde a organizat schimburi de experință europene pentru elevi.

Cum s-a derulat activitarea sa politică

Este activă în politica comunală de aproximativ 10 ani. Imediat după ce a luat bacalaureatul, în 2013, s-a înscris în Partidului Social Democrat din Germania, pe ale cărei liste candidează pentru un loc în Parlament.

ADVERTISEMENT

Spune că a ales respectivul partid pentru că este cel „care luptă cel mai mult ca să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde și din care categorie socială vii”.

La doar 22 de ani, în 2016, a fost aleasă cea mai tânără deputată a consiliului sectorului Treptow-Köpenick. Ulterior, a lucrat în echipa ministrului pentru familie, Franziska Giffey.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, face parte din departamentul pentru educație, tineret și familie din Senatul Berlinului și a decis în acest an să candideze pentru Parlamentul german.

Spune că nu-și ascunde originea română, dar că nu ar mai putea niciodată să trăiască aici, Germania fiind casa ei: „acum câțiva ani, m-am întors din România, după o călătorie de mai multe săptămâni. Și m-am gândit: Aici în Germania te poți baza pe niște structuri. Aici nu trebuie să dai șpagă când mergi la vreun ghișeu sau când o rudă ajunge la spital. După ce am trecut frontiera și am călcat pe pământ german, am răsuflat ușurată. M-am simţit acasă”

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri