News

O singură doză de vaccin este suficientă pentru persoanele care au avut Covid. Cum explică experții această situație

03.02.2021 | 07:37
O singura doza de vaccin este suficienta pentru persoanele care au avut Covid Cum explica expertii aceasta situatie
ADVERTISEMENT

Cu fiecare vaccin anti-Covid care primește undă verde din partea organizațiilor mondiale de sănătate, se ridică o întrebare extrem de importantă: cum trebuie procedat în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală?

Din cel mai recent studiu pe marginea subiectului, publicat luni, 1 februarie, reiese că pentru acestea este suficientă o singură doză, întrucât au imunitate preexistentă, iar răspunsul anticorpilor egalează și chiar poate depăși nivelul găsit în cazul persoanelor care au primit și a doua doză, în ciuda faptului că au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat o reactogenitate semnificativ mai mare la persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în trecut. Schimbarea politicii astfel încât să li se acorde doar o singură doză de vaccin nu ar avea un impact negativ asupra nivelului lor de anticorpi. În schimb, îi va scuti de dureri inutile și va face disponibile mai multe doze de vaccin pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele, susțin cercetătorii.

Se modifică strategia de vaccinare? O doză ar fi suficientă pentru persoanele care au trecut deja prin boală

Două vaccinuri împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 pe bază de ARN Mesager au primit în decembrie 2020 din partea FDA autorizație pentru a putea fi utilizate în regim de urgență, cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

ADVERTISEMENT

Două doze de vaccin administrate la trei până la patru săptămâni distanță sunt recomandate persoanelor care nu au avut COVID-19. Pentru cele care au trecut deja prin boală și au căpătat o imunitate preexistentă la SARS-CoV-2, prima doză seamănă imunologic cu doza de rapel în cazul persoanelor neinfectate anterior.

În plus, s-a constatat că indivizii cu imunitate preexistentă experimentează, de asemenea, reacţii adverse mai severe după a doua doză, comparativ cu cei care nu au trecut prin boală. Studiul descrie răspunsurile la anticorpi la 109 indivizi, cu și fără imunitate SARS-CoV-2 preexistentă, care au primit prima doză de vaccin în 2020.

ADVERTISEMENT

Prelevarea de probe repetată după prima doză indică faptul că majoritatea dintre indivizii seronegativi montează răspunsuri IgG variabile și relativ scăzute ale SARS-CoV-2 în 9-12 zile de la vaccinare. Pe de altă parte, cei cu răspunsuri imune SARS-CoV-2 preexistente dezvoltă rapid niveluri uniforme și ridicate de anticorpi în câteva zile de la vaccinare.

Nivelurile anticorpilor persoanelor vaccinate şi cu imunitate preexistentă sunt de 10-20 de ori mai mari decât cele ale vaccinaţilor care nu au trecut prin boală și pot chiar să depășească nivelurile medii ale anticorpilor măsurate la indivizii fără imunitate preexistentă după a doua doză. Rămâne de văzut, însă, dacă aceste diferențe timpurii în răspunsurile imune sunt menținute în timp.

ADVERTISEMENT

Studiul compară și frecvența reacțiilor locale, legate de injecție, precum și a reacțiilor sistemice după prima doză de vaccinare la 231 de persoane (148 seronegative și 83 seropozitive. În general, ambele vaccinuri sunt bine tolerate, fără efecte secundare care necesită îngrijire medicală suplimentară. Cele mai frecvente au fost simptomele ușoare la locul injectării, precum durere, umflare și eritem.

ADVERTISEMENT