News

O singură doză de vaccin este suficientă pentru persoanele care au făcut Covid-19 – studiu american

21.02.2021 | 17:14
O singura doza de vaccin este suficienta pentru persoanele care au facut Covid19  studiu american
ADVERTISEMENT

Un  studiu realizat în Seattle, Statele Unite, a arătat că, în cazul persoanelor care s-au îmbolnăvit anterior cu coronavirus, a fost nevoie de o singură doză de vaccin pentru ca răspunsul imunitar al organismului să reacționeze crescând de o mie de ori numărul anticorpilor.

Astfel, pentru persoanele care au făcut o dată boala ar fi suficientă administrarea unei singure doze pentru ca imunizarea dorită să fie obținută și să se renunțe la doza de rapel, scrie New York Times, preluat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Nivelul anticoprilor în cazul acestor persoane ar fi atât de mare, încât l-ar depăși pe cel al persoanelor care au primit ambele doze de vaccin, fără însă să se fi îmbolnăvit anterior.

O singură doză stimulează sistemul imunitar al celor trecuți prin boală

Studiul realizat de Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle a pornit de la datele deja certe legate de variațiile mari ale cantității de corpi produse de oameni ca urmare a îmbolnăvirii. În cazul celor asimptomatici sau care au făcut forme ușoare, imunitatea este mai slabă și dispare la numai câteva luni.

ADVERTISEMENT

Studiul a arătat că cei care au făcut deja boala rămân vulnerabili la variația B.1.351. a coronavirusului, așa-numita tulpină sud-africană. În schimb, o singură doză de vaccin Pfizer sau Moderna a crescut numărul anticorpilor de o mie de ori, potrivit imunologul Andrew McGuire, coordonatorul studiului.

Într-un alt studiu, realizat la Universitatea din New York, s-a constatat că doza de rapel nu a condus la o creștere substanțială a imunității față de prima doză, la persoanele care făcuseră anterior Covid-19.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, nu se știe cu certitudine dacă multiplicarea spectaculoasă a numărului de anticorpi la coronavirus obținută în laborator se va regăsi și în condiții de mediu obișnuit însă studiile reprezintă un indiciu că memoria sistemului imunitar al oamenilor reprezintă un atu important în combaterea pandemiei de SARS-CoV-2. În plus, o singură doză administrată persoanelor care au trecut o dată prin boală ar grăbi și imunizarea generală a populației.