News

O singură doză de vaccin pentru persoanele infectate anterior cu Covid-19. Recomandarea unui studiu post imunizare

24.02.2021 | 15:34
O singura doza de vaccin pentru persoanele infectate anterior cu Covid19 Recomandarea unui studiu post imunizare
ADVERTISEMENT

Un prim studiu post imunizare realizat în România a scos în evidență o recomandare importantă a specialiștilor. Potrivit acestora, autoritățile ar trebui să ia în considerare administrarea unei singura doze de vaccin pentru persoanele infectate anterior cu Covid-19. 

Întrucât răspunsul imun după prima doză de vaccin este sensibil mai ridicat la persoanele trecute prin boală, cei de la MedLife, autorii studiului, recomandă autorităților să reevalueze cu atenție posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor infectate anterior.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, oamenii care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, arată același studiu. Astfel, răspunsul imun la prima doză este scăzut la pacienții care nu au făcut viroza anterior.

Recomandarea unui studiu post vaccinare anti-Covid: o singură doză pentru persoanele infectate anterior

​MedLife a dat publicității concluzii extrem de important după primul studiu privind imunizarea post vaccinare anti-Covid. Întrucât răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală, MedLife recomandă autorităților să reevalueze cu atenție posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile.

ADVERTISEMENT

Probele analizate provin de la un eșantion de 741 de persoane, în proporție de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și de 18% de la bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani.

Cercetătorii au încercat să observe în dinamică evoluția titrului de anticorpi, iar probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

ADVERTISEMENT

”În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) și IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât și după administrarea rapelului.

Din eșantionul analizat s-au evidențiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecție COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiștii anunță că doar 2 persoane din eșantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului”, se precizează în comunicatul MedLife, citat de Digi24.

Persoanele infectate anterior cu Covid-19 dezvoltă o cantitate de anticorpi mai mare după prima doză de vaccinare

În cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție Covid-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin.

Astfel, acest lucru vine să susțină ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală.

În România, pe eșantionul studiat de specialiștii MedLife, toate persoanele care au trecut anterior prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

Pe de altă parte, analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului.

Peste 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului, mai scrie sursa citată.

Medlife a anunțat că va continua studiul în următoarele 3-6 luni, pentru a observa evoluția titrului de anticorpi dobândiți post-vaccinare și identificarea din timp a momentului în care titrul de anticorpi neutralizanți începe să scadă.

ADVERTISEMENT