News

O șoferiță din Constanța a scăpat de amendă, deși circula cu 111 km/h. Cum a reușit să fenteze legea

02.10.2020 | 18:59
O soferita din Constanta a scapat de amenda desi circula cu 111 kmh Cum a reusit sa fenteze legea
ADVERTISEMENT

Fie că ai terminat de curând școala de șoferi sau ai bătut deja țara în lung și în lat la volanul autorismului, știi cu siguranță că depășirea vitezei legale atrage după sine nu doar o amendă usturătoare, ci și ridicarea permisului de conducere. Ei bine, așa ar fi trebuit să se întâmple și în cazul unei tinere din Constanța, dacă aceasta nu reușea să găsească, în stilul neaoș românesc, o modalitate prin care să fenteze prevederile legale.

Deși radarul a reperat-o  în timp ce gonea cu 111 km/h pe o secțiune de drum a cărei limită de viteză este de 50 km/h, „eroina” noastră a cerut anularea amenzii în valoare de 1.305 lei dictate împotriva sa, pe motiv că ar fi  respectat viteza legală la intrarea în localitate.

ADVERTISEMENT

Potrivit replicaonline.ro, magistrații i-au dat câștig de cauză, admițând plângerea contravenţională formulată împotriva IPJ Constanţa. Prin urmare, se anulează nu doar procesul verbal de contravenție, ci și măsura de suspendare a permisului pentru 90 de zile. Trebuie spus, însă, că decizia poate fi atacată cu apel.

O șoferiță din Constanța a scăpat de amendă, deși a fost prinsă gonind cu 111 km/h

Reprezentanţii IPJ Constanţa au pus la dispoziția instanței înregistrarea video din care reiese atât viteza de circulație a autovehiculului, cât și data, respectiv ora săvârșirii faptei contravenționale. De asemenea, în imagini se poate observa numărul de înmatriculare al autoturismului a cărui viteză a fost reținută prin procesul verbal de constatare și sancționare.

ADVERTISEMENT

Instanța a apreciat, însă, că acesta din urmă nu putea fi stabilit din înregistrarea video depusă la dosar, în condițiile în care nu era vizibil în mod clar.

Totodată, în conformitate cu dispozițiile art. 5.2.1 din Norma de Metrologie Legală NML-021-05, legalitatea cinemometrului este valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice.

ADVERTISEMENT

Din buletinul de verificare metrologică BBSC-02.01-3496/23.04.2020, rezultă că, în momentul verificării metrologice, aparatul radar era montat pe autospecială.

Nu se poate determina, în schimb, dacă autoturismul respectiv este cel pe care era montat la momentul constatării faptei, în condițiile în care procesul verbal nu conține nicio mențiune cu privire la acest aspect.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă poate fi atacată cu apel, „victoria” șoferiței din Constanța a devenit virală pe rețelele de socializare, unde părerile sunt împărțite. În timp ce unii internauți o felicită și percep gestul său drept o dovadă de curaj, alții o critică în termeni duri pentru modul în care a ales să fenteze legea.

ADVERTISEMENT