News

O specie de rechin trăiește în Marea Neagră. Ce spune românul care a întâlnit un specimen, la Costinești

O specie de rechin trăiește în Marea Neagră, chiar în zona litoralului românesc. Acesta își face destul de rar simțită prezența și până în prezent nu s-a înregistrat vreun atac asupra oamenilor.
09.07.2022 | 16:53
O specie de rechin traieste in Marea Neagra Ce spune romanul care a intalnit un specimen la Costinesti
Rechinul din Marea Neagră este din specia ”Câine de mare” și cântărește 15 kilograme / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rechinul care trăiește în Marea Neagră face parte din specia ”Câinele de mare” și este considerat inofensiv pentru om.

Rechinul din Marea Neagră este fricos

Acesta trăiește la adâncimi de 50 – 100 de metri și se hrănește cu scrumbii, hamsii, guvizi, crabi și creveți.

ADVERTISEMENT

În general, rechinul românesc măsoară cel mult 1,7 metri iar la maturitate ajunge la o greutate de maxim 15 kilograme.

Câinele de mare trăiește între 30 și 60 de ani și mai poate fi întâlnit în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului sau în apele reci din Atlantic sau Pacific.

ADVERTISEMENT

Este considerat un rechin fricos, tocmai de aceea evită să iasă prea mult la suprafață. Până acum, nu a existat vreun caz de atac asupra oamenilor, în Marea Neagră.

Întâlnirea cu rechinul românesc, povestită de un instructor de scufundări

Dragoș Popescu este unul dintre puținii români care au întâlnit un astfel de exemplar și chiar a reușit să-l fotografieze. S-a întâmplat cu 5 ani în urmă, în timp ce bărbatul făcea scufundări în apropiere de Costinești, chiar în zona epavei.

ADVERTISEMENT

 „Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării.

Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri“, a povestit instructorul de scufundări pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Atacuri în serie ale rechinilor în zona Hurghada

La începutul lunii iulie, mai multe persoane au fost atacate de rechini în Egipt, în zona plajelor din Hurghada. Două femei au fost ucise, una dintre ea fiind românca Roxana Donisan, în vârstă de 44 de ani.

Spre deosebire de rechinul de aici, prădătorul din Marea Roșie are până la 4,3 metri și poate atinge o greutate de 600 de kilograme. Rechinul Mako se deplasează în apă cu o viteză de 50 – 70 km/h.

Autoritățile egiptene nu au găsit soluții pentru rezolvarea acestei situații, în condițiile în care mai mulți turiști și-au anulat vacanțele în Hurghada.

ADVERTISEMENT
Tags: