Sport

O sportivă de 14 ani este urmașa Nadiei Comăneci. Performanța uriașă realizată de chinezoaică la JO. Video

Nadia Comăneci este o adevărată legendă, dar Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în față o sportivă de 14 ani care îi calcă pe urme.
05.08.2021 | 15:59
O sportiva de 14 ani este urmasa Nadiei Comaneci Performanta uriasa realizata de chinezoaica la JO Video
Nadia Comăneci este o adevărată legendă, dar Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în față o sportivă de 14 ani care îi calcă pe urme. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Este vorba de chinezoaica Quan Hongchan, câștigătoarea medaliei de aur în concursul feminin de sărituri în apă la platforma de 10 metri.

Aceasta le-a întrecut în marea finală pe compatrioata sa Chen Yuxi (15 ani) și pe australianca Melissa Wu.

ADVERTISEMENT

O sportivă din China de 14 ani, comparată cu Nadia Comăneci

Până aici nimic iești din comun ținând cont că la sărituri în apă China domină autoritar întrecerile, dar sportiva de 14 ani a impresionat la Tokyo prin două sărituri perfecte ce au fost notate cu 10, ce au amintit de prestațiile Nadiei Comăneci de la gimnastică.

De altfel, presa din întreaga lume a vorbit despre performanța incredibilă reușită de Quan Hongchan, pe care au comparat-o cu Nadia Comăneci, cea care la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, reușea prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

ADVERTISEMENT

Săritoarea chineză a obținut 10 pe linie la două din cele trei sărituri în apă de la platforma de 10 metri. La o altă săritură, Hongchan Quan a luat șase note de 10 și un 9,5.

Două note de 10 au lăsat asistența cu grua căscată

”Centrul acvatic de la Tokyo a asistat joi la o participare istorică la Jocurile Olimpice. O performanță în concursul feminin de sărituri în apă la fel de impresionantă ca cea a Nadiei Comăneci la Montreal 1976, când românca a obținut prima notă de zece din gimnastică.

ADVERTISEMENT

Hongchan Quan, în vârstă de 14 ani, a luat aurul la platforma de 10 metri, nu cu una, ci cu două note de zece, ceva ce nu s-a mai văzut până acum”, au scris jurnaliștii de la cotidianul spaniol As.

Aceleși comparații între săritoarea din China și fosta mare gimnastă a României, Nadia Comăneci au făcut și ziariștii de la publicația El Pais sau site-urile reforma.com și today.in-24.com.

ADVERTISEMENT

Cum s-a apucat chinezoaica să facă sărituri

”Pur și simplu excepțional!”, a scris Federația Internațională de Natație, iar directorul tehnic federației spaniole, Donald Miranda, a declarat: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”.

Quan Hongchan, cea mai tânără sportivă din delegația chineză, a început inițial să facă sărituri în apă pentru a-și ajuta mama grav bolnavă să-și plătească facturile.

Totul se întâmpla în 2014, când avea doar șapte ani. A început să se antreneze pentru sărituri în apă la Școala Zhanjiang, orașul în care s-a născut, iar după ce s-a remarcat în mai multe campionate zonale a continuat cariera în Canton.

ADVERTISEMENT