News

O stâncă de sute de tone s-a prăbușit în Masivul Ceahlău. Avertismentul transmis de Salvamont Neamț. Foto

O stâncă de sute de tone s-a prăbușit în Masivul Ceahlău. Iată ce au transmis specialiștii de la Salvamont Neamț.
14.06.2021 | 22:50
O stanca de sute de tone sa prabusit in Masivul Ceahlau Avertismentul transmis de Salvamont Neamt Foto
ADVERTISEMENT

Stânca de sute de tone s-a prăbușit din cauze naturale, după cum au anunțat specialiștii de la Salvamont Neamț. Aceștia au transmis și un avertisment pentru populație.

O stâncă de sute de tone s-a prăbușit în Ceahlău

Stânca uriașă s-a desprins din mai multe cauze naturale, una dintre acestea fiind eroziunea liantului care susținea blocurile de calcar respective. O altă cauză sunt înghețul și dezghețul continue.

ADVERTISEMENT

De asemenea, salvamontiștii din Ceahlău au mai transmis și că cea care a cauzat, de fapt, desprinderea stâncii este o descărcare electrică ce a lovit-o, iar impactul a dus la acest eveniment.

„Concluzia pe scurt este că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urmă procesului îndelungat de îngheț /dezgheț acesta erodand liantului care susținea blocurile de calcar. 

ADVERTISEMENT

În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea”, a transmis Salvamont Neamț.

Ce avertisment au transmis specialiștii

Cei de la Salvamont au transmis că unul dintre turnurile Ocnașului Mare s-a prăbușit, iar stânca a traversat poteca și a făcut ca acel traseu să fie inaccesibil. Nimeni nu se afla în acel moment pe traseu, astfel că acest eveniment nu a provocat daune.

ADVERTISEMENT

O echipă specializată a mers la fața locului și a fost efectuată o evaluare a factorului de risc, mai ales pentru că acea zonă este una traversată foarte des.

Avertismentul arată că sunt mai multe fragmente din această stâncă ce se pot desprinde în orice moment, iar pericolul este unul mare. Mai mult acestea pot să ajungă chiar pe poteca turistică.

ADVERTISEMENT

În acest avertisment pentru populație se spune că acea zonă este foarte periculoasă, din cauza desprinderii acestei stânci imense. Astfel, suntem sfătuiți să nu stăm prea mult în acea zonă.

Ce trebuie să știm

Nu trebuie să plecăm de pe potecă și nici nu trebuie să ne aventurăm în Brana Estică a Ocolașului Mare.

„Măsuri de siguranță :

Nu stationați în acea zonă.

Traversarea se va efectua individual și nu în grup.

Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții.

Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.

Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.

Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brana Estică a Ocolașului Mare”, a transmis Salvamont Neamț.

ADVERTISEMENT