Bustul din marmură vechi de 174 de ani, care îl reprezintă pe rabinul Aaron Chorin, a fost găsit de un cetățean italian într-un anticariat din Austria. Nu se știe nici acum cine a ordonat furtul și cum a ajuns statuia în Austria, însă autoritățile se bucură acum că au reușit să o recupereze.
Rabinul Aaron Chorin a inițiat construirea sinagogii din Arad și este considerat o mare personalitate a comunității evreiești din Arad. Statuia de 200 de kilograme a fost amplasată în cripta aflată în cimitirul evreiesc din oraș în anul 1851 și a stat acolo până în 1997 când a fost furată.
”Au rupt lacătul și au pătruns înăuntru. Au fost mai mulți, n-a putut să vină numai unul”, explică paznicul cimitirului. Conform Digi 24, sculptura a fost găsită într-un anticariat din Austria de un colecționar italian. Bărbatul s-a documentat și a văzut că această statuie fusese furată acum 30 de ani.
A decis să contacteze comunitatea evreiască din Arad fără să stea pe gânduri. ”A văzut că aparține comunității evreilor din Arad și că este bustul rabinului Aaron Chorin. Ne-a contactat și, ulterior, a restituit-o în Arad”, a declarat Raoul Vizental, președintele comunității evreilor din Arad, conform Digi 24.
Adriana Pantazi, istoric al Complexului Muzeal Arad, spune că hoții au fost dați în urmărire internațională, însă nimeni nu a reușit să-i găsească. ”În cazul unui furt dintr-o instituție de cultură, spre exemplu o lucrare de artă, este inițiată o anchetă și în urma acesteia, lucrarea este dată în urmărire internațională.
În cel mai fericit caz, poate fi găsită pe piața de arte, poate fi găsită într-un magazin de antichități sau într-o casă de licitații. Într-un caz nefericit, ea poate fi adăpostită într-o colecție privată”, a explicat Pantazi. Cel mai probabil, bustul va fi amplasat acum în fața sinagogii din Arad.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a salutat pe Facebook recuperarea acestui bust. ”Realizat de sculptorul Iacob Guttman și amplasat inițial în 1851, bustul reprezintă atât un obiect de artă cu o valoare istorică, culturală și morală deosebită, dar mai ales un simbol pentru istoria Comunității Evreilor din Arad. (…)
Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor din Arad mulțumesc Consulului Onorific al Republicii Austria la Timișoara, domnul Georg Bardeau, pentru respectul acordat față de tradițiile și istoria comunităților evreiești dar și pentru sprijinul constant în facilitarea returnării în siguranță a acestui obiect de patrimoniu iudaic”, se arată în mesajul publicat pe Facebook.