News

O studentă din Iași, reținută pe aeroport în Belgia: „Este ilegal să arestezi pe cineva fără un proces-verbal”

O studentă la stomatologie Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași susține că a fost reținută ilegal pe aeroport, în Belgia. Tânăra a fost apoi expulzată în țară.
04.01.2022 | 15:07
O studenta din Iasi retinuta pe aeroport in Belgia Este ilegal sa arestezi pe cineva fara un procesverbal
O studentă din Iași, reținută pe aeroport în Belgia. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

O tânără studentă din Iași avut parte de o experiență cel puțin neplăcută atunci când a vrut să își viziteze rudele în afara țării.

Tânăra Ouiam Ziti este originară din Maroc, dar a venit în România pentru a-și face studiile.

O studentă la stomatologie din Iași susține că a fost reținută ilegal pe aeroport, în Belgia

Astfel, ea învață la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași la specializarea stomatologie. Aceasta a plecat din țară cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru aș vizita rudele.

ADVERTISEMENT

Mai precis, tânăra a mers în Belgia pentru a-și vizita unchiul, dar nu a mai ajuns acolo.

Ea a fost oprită de un polițist pe Aeroportul Charleroi și escortate la Centrul de Tranzit Caricole, din Steenkkerzeel, unde a fost ținută 11 zile, fără a putea să vorbească cu rudele sale, susține această.

Tânăra a povestit că polițistul a crezut că ea vrea să petreacă 22 de zile în țară și nu a crezut când i-a spus că din Belgia va călători în Franța, la fratele său și abia după aceea se va întoarce în România.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, tânăra studentă a fost reținută în mod ilegal, spune, ea și a fost apoi și interogată. Polițiștii au arestat-o și ea a fost închisă timp de câteva ore, fiind, de fapt, arestată administrativ.

”Am fost deci arestată administrativ, fără să fiu audiată, fără raport. Potrivit avocatului meu, este ilegal să arestezi pe cineva fără un proces-verbal.

ADVERTISEMENT

Am stat în această cameră 7 ore. Doi polițiști au venit după aceea să-mi prezinte decizia Ministerului de Externe belgian și că am fost expulzată de pe teritoriu, cu anularea vizei mele franceze”, a spus tânăra, conform radiohit.ro.

Tânăra nu a putut să își anunțe familia că e bine

În tot acest timp polițiștii i-au luat toate obiectele personale și nu a putut să-și folosească telefonul să-și anunțe părinții că este bine.

ADVERTISEMENT

”Le-am explicat că ar trebui să răspund părinților mei pentru a-i liniști, dar au refuzat categoric să mă lase să vorbesc. În acel moment, m-au dus la polițistul din birou pentru a-mi explica decizia Agenției.

Îmi spune că sunt documente de semnat cu privire la revocarea vizei mele și la expulzarea mea. Și îmi explică procedura, că voi fi plasată într-un centru pentru câteva zilea”, a mai declarat Ouiam Ziti.

După aceea, tânăra ar fi putut pleca în România dacă ar fi fost de acord să semneze niște acte, doar că nu a fost lăsată să le citească și nu a semnat fără să știe despre ce este vorba acolo, motiv pentru care autoritățile belgiene au decis că ea trebuie să petreacă mai multe zile la un centru.

Tânăra a apelat la un avocat pentru a face lumină în cadrul acestei neînțelegeri, dar nu s-a putut face nimic deoarece totul s-a bazat pe mărturia polițistului respectiv. Tânăra a fost repatriată în țară în Ajunul Crăciunului.

ADVERTISEMENT