News

O sută de copii ajung, săptămânal, în spitalele din Marea Britanie cu sindrom inflamator multisistem apărut în urma Covid

05.02.2021 | 19:19
O suta de copii ajung saptamanal in spitalele din Marea Britanie cu sindrom inflamator multisistem aparut in urma Covid
ADVERTISEMENT

Aproape 100 de copii din Marea Britanie ajung săptămânal internați în spital cu sindrom inflamator multisistem, o boală care apare după infectarea cu Covid-19.

Peste 75% dintre aceștia fac parte din minoritățile sărace din Marea Britanie, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre copii au nevoie de internare la secția de Terapie Intensivă, având mari probleme de sănătate după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Aproape 100 de copii ajung în spital cu sindrom inflamator multisistem

Potrivit datelor oficiale, 4 din 5 copii aveau o stare de sănătate bună înainte să ajungă în această situație nedorită.

ADVERTISEMENT

Sindromul inflamator multisistem afecteză un copil din 5.000 și se credea la începutul pandemiei că este boala Kawasaki, din cauza simptomelor aproape identice dintre cele două afecțiuni.

Boala implică febră de până la 40 de grade, tensiune extrem de scăzută și dureri abdominale. În cazurile grave copilul riscă să moară, conform experților. Doi copii au murit din această cauză de la izbucnirea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Cifra de 100 de copii internați cu această boală, săptămnal, este mult mai mare decât cea înregistrată în aprilie 2020, când doar 30 de copii ajungeau în spital într-o săptămână cu acest sindrom.

Autoritățile estimează că între 12 și 15 copii se îmbolnăvesc zilnic, majoritatea în zona Londrei. Un studiu prezentat de medicul Hermione Lyall arată că boala afectează în acest moment minoritățile etnice care provin din medii sărace, în special cei cu origini africane sau asiatice.

ADVERTISEMENT

„Facem cercetări pentru a înțelege de ce populația e afectată. Genetica poate fi un factor, însă există o legătură strânsă cu sărăcia”, a declarat Liz Whittaker, un expert de la Royal College of Paediatrics and Child Health.

Mai mult, 78% dintre copii nu aveau o altă boală înainte de a ajunge la spital, în timp ce vârsta medie a îmbolnăviților e de 11 ani. 67% dintre cei care ajung în spital sunt băieți.

Cu toate acestea, medicii le transmit părinților să stea linștiți, pentru că această boală este rară raportată la populație.

„E o boală rară, părinții nu au motive de îngrijorare. Sunt șanse mult mai mari ca copilul să nu se infecteze, decât să se infecteze”, a punctat Whittaker.

ADVERTISEMENT