News

O tânără s-a dezbrăcat aproape complet în fața Poliției de Frontieră din Chișinău. De ce a ales să protesteze astfel

03.03.2021 | 16:14
O tanara sa dezbracat aproape complet in fata Politiei de Frontiera din Chisinau De ce a ales sa protesteze astfel
Tânăra s-a dezbrăcat aproape complet în fața Poliției de Frontieră. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O tânără a mers, miercuri dimineață, la sediul Poliției de Frontieră al Aeroportului Internațional Chișinău și s-a dezbrăcat aproape complet, în semn de protest față de abuzurile la care susține că sunt supuse periodic atât ea, cât și celelalte colege însoțitoare de bord.

Aceasta susține că a fost obligată să se dezbrace până la lenjeria intimă sau chiar deloc, în timpul controalelor, deși perchezițiile corporale nu sunt autorizate. În demersul său, femeia s-a bucurat de susținerea Partidului Democraţia Acasă, al cărui lider a fost prezent la fața locului și a transmis „evenimentul” pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Așa metode utilizează instituțiile statului pentru a pune presiune pe unii agenți economici “incomozi”, care nu vor să plătească taxe neformale “de protecție”, ca în anii ’90”, susține Vasile Costiuc.

Protest inedit la Chișinău. S-a dezbrăcat aproape complet în fața Poliției de Frontieră

O fată s-a dezbrăcat până la lenjerie în fața poliției de Frontieră în semn de protest față de acțiunile antiumane ale colaboratorilor din poliția de Frontieră. Mai multe însoțitoare de bord ale unei companii de transport se plâng că sunt intimidate și hărțuite regulat, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău de colaboratorii Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Sunt dezbrăcate până la lenjeria intimă și chiar au fost cazuri când au fost “rugate” să se dezbrace de tot. Așa metode utilizează instituțiile statului pentru a pune presiune pe unii agenți economici “incomozi”, care nu vor să plătească taxe neformale “de protecție” ca în anii ’90”, a scris liderul Partidului Democraţia Acasă.

Formațiunea politică pe care o conduce solicită autorităților să declanșeze o anchetă penală cu privire la faptele promovate de către angajații Poliției de Frontieră și Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, în raportul cu compania Transeric Tur SRL și partenerii acesteia, angajați în transportul internațional de călători și bagaje.

ADVERTISEMENT

În sensul celor invocate venim să reclamăm că reieșind din circumstanțele suspendării transportului rutier, condiționată de pandemia de COVID- 19, compania și-a extins activitatea pe segmentul expediției aeriene, realizând investiții considerabile în organizarea rutelor charter.

Ținem să precizăm că imediat după organizarea rutelor charter, angajații Poliției de Frontieră responsabili de supravegherea Aeroportului Internațional Chișinău promovează acțiuni de intimidare a călătorilor beneficiari de serviciile Transeric Tur SRL, cât și a angajaților companiei.

ADVERTISEMENT

În particular, la fiecare cursă organizată pasagerii sunt constant dezinformați de către colaboratorii Poliției de Frontieră, fiindu-le comunicat faptul că compania care îi deservește nu este una de încredere, nu-și onorează obligațiile contractuale de a duce persoanele până la destinație, iar factorii de decizie ai companiei și partenerii lor ar fi escroci.

Ținem să evidențiem că respectivele acțiuni au loc în linia a 2-a de control, unde nu au acces decât colaboratorii Poliției de Frontieră. Or, în acest sens, compania a recepționat multiple plângeri din partea pasagerilor supuși intimidărilor.

Mai mult, ilegalitățile culminează cu faptul că pasagerii sunt forțați să comunice date cu caracter personal (telefon, domiciliu etc.) sub rezerva că vor fi citați în ordine penală.

În mod similar, angajații companiei sunt constant supuși așa-numitelor controale din parte poliției de frontieră, controale care în fapt sunt autentice percheziții corporale neautorizate, în modul prevăzut de lege.

Nicio prevedere a Legii cu privire la Poliţia de Frontieră, nr. 283 din 2011, nu investește colaboratorii poliției de frontieră cu dreptul de a efectua controale corporale, în alte condiții decât cele prevăzute de Codul de Procedură Penală”, se mai arată în mesajul publicat pe rețelele de socializare.

Potrivit legislației în vigoare, percheziţia corporală fără întocmirea ordonanţei despre aceasta şi fără autorizaţia judecătorului de instrucţie se poate efectua:

  1.  la reţinerea bănuitului, învinuitului, inculpatului;
  2.  la aplicarea faţă de bănuit, învinuit, inculpat a măsurii preventive de arestare;
  3.  în cazul în care există suficiente temeiuri de a presupune că persoana prezentă în încăperea unde se efectuează percheziţia sau ridicarea poate purta asupra sa documente sau alte obiecte, care pot avea importanţă probatorie în cauza penală.
ADVERTISEMENT