News

O țară democrată interzice sexul în afara căsătoriei. Ce alte state intervin în viața intimă a oamenilor

Reputația progresistă a unui stat asiatic, zguduită de revizuirea codului penal. Nu e singurul stat care reglementează viața intimă a cetățenilor
07.12.2022 | 08:04
O tara democrata interzice sexul in afara casatoriei Ce alte state intervin in viata intima a oamenilor
Interdicțiile vizează indirect comunitatea LGBTQ Foto: Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Indonezia a fost mult timp cunoscută ca o națiune larg tolerantă, aflată în fruntea stabilirii reformelor democratice în întreaga Asie de Sud-Est. Această reputație progresistă a fost afectată marți, când Parlamentul a aprobat o revizuire radicală a codului penal al țării.

Sexul în afara căsătoriei, ilegal în Indonezia

Conform noilor reguli, sexul în afara căsătoriei este acum ilegal în Indonezia, la fel ca și defăimarea președintelui. De asemenea, revizuirea a extins drastic legile împotriva blasfemiei în cea mai mare țară cu majoritate musulmană din lume.

ADVERTISEMENT

Opozanții au declarat că normele prezintă riscuri semnificative pentru comunitatea LGBTQ și pentru minoritățile religioase prin scoaterea în afara legii atât a sexului homosexual, cât și a celui extraconjugal și prin faptul că îi vizează în mod tacit pe criticii islamului.

De asemenea, acestea ar putea limita libertatea de exprimare și de întrunire.

Criticii au avertizat că noile reguli, care se aplică și străinilor, vor face Indonezia mai puțin atractivă pentru investitori, turiști și studenți.

ADVERTISEMENT

Legislația, care urmează să intre în vigoare peste trei ani, va fi probabil contestată la Curtea Constituțională a țării. Este aproape sigur că noile legi vor relansa o dezbatere privind regresul democratic în această națiune de 276 de milioane de locuitori.

După căderea dictatorului indonezian Suharto în 1998, țara s-a mândrit cu o democrație înfloritoare. Majoritatea indonezienilor aveau opinii destul de relaxate cu privire la homosexualitate, care nu a fost niciodată interzisă în mod oficial.

ADVERTISEMENT

Islamul conservator a câștigat teren în Indonezia

Dar, în ultimii ani, islamul conservator a câștigat teren în țară, iar acum unii se tem că influența sa este în creștere, chiar dacă rândurile sale rămân minoritare în Parlament.

În perioada premergătoare următoarelor alegeri prezidențiale din 2024, puțini oficiali par dispuși să supere dreapta religioasă, care a ajutat la deschiderea drumului pentru revizuirea de marți a codului penal.

ADVERTISEMENT

Deși sancțiunile se aplică și străinilor, noua lege prevede că poliția poate face o arestare numai după ce un membru apropiat al familiei, cum ar fi un părinte, soțul/soția sau copilul, depune o plângere, ceea ce face extrem de improbabil ca străinii să fie urmăriți penal.

Dar homosexualii și lesbienele indoneziene, care, desigur, sunt cupluri și nu pot fi căsătorite, sunt complet expuse. Poliția a arestat anterior zeci de homosexuali pentru că au încălcat o lege anti-pornografie, dar acum, toate cuplurile gay care locuiesc împreună sunt supuse unei posibile arestări.

Putin interzice exprimarea identității LGBTQ în Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a intensificat luni represiunea împotriva persoanelor LGBTQ, când a semnat o nouă lege care interzice pe scară largă exprimarea publică a identității acestora în țară.

Noua lege face ilegală răspândirea de “propagandă” despre “relațiile sexuale netradiționale” în mass-media, publicitate, filme sau pe rețelele de socializare. Legea a fost adoptată de Duma, Parlamentul rus, cu un vot de 397 la 0 pe 24 noiembrie.

Manifestările privind “relațiile sau preferințele netradiționale” vor fi, de asemenea, complet interzise în publicitate și în orice punct de vânzare vizibil pentru minori.

Distribuirea către minori a oricăror informații “care îi determină pe copii să dorească să-și schimbe sexul” a fost, de asemenea, interzisă.

Represiunea exprimării LGBTQ, mod de a proteja Rusia de interferențele occidentale

Legea va pune probabil o nouă presiune asupra unei comunități care a fost deja în mare măsură stigmatizată într-o țară în care oficialii au prezentat represiunea exprimării LGBTQ ca parte a unei lupte mai largi pentru a proteja Rusia de interferențele occidentale.

Putin prezintă de multă vreme viața LGBTQ ca fiind o intruziune occidentală în societatea și valorile tradiționale ale Rusiei, iar susținătorii noii legi au comparat recent lupta împotriva exprimării LGBTQ cu acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, pe care le consideră o ciocnire mai largă de civilizație între ei și Occident.

Din 2013, Rusia a interzis “propaganda relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor, cu amenzi drastice sau suspendarea activităților comerciale pentru ruși și expulzarea din țară pentru străinii găsiți vinovați.

Noua lege extinde interdicția privind această propagandă la toți adulții.

Curtea Supremă SUA pare să susțină un web designer care își cere dreptul de a discrimina

Se așteaptă ca judecătorii instanței supreme să rezolve o chestiune rămasă deschisă în 2018: cum să reconcilieze revendicările de libertate religioasă cu legile care interzic discriminarea pe bază de orientare sexuală.

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme părea pregătită luni să decidă că o femeie din Colorado are dreptul la libertatea de exprimare, în temeiul Primului Amendament, de a refuza să creeze site-uri web care celebrează nunți între persoane de același sex, din cauza credinței sale creștine, în pofida unei legi la nivel de stat care interzice discriminarea pe bază de orientare sexuală.

O astfel de hotărâre ar fi cea mai recentă dintr-un șir de victorii pentru persoanele și grupurile religioase, în special cele creștine, la o instanță care s-a deplasat spre dreapta în ultimii ani.

De asemenea, ar ciopârți și dreptul la căsătoria între persoane de același sex, stabilit în 2015, pe care doi judecători actuali și-au îndemnat colegii să îl reconsidere.

Cazul o privește pe Lorie Smith, care deține o companie de design care spune că deservește clienți homosexuali, dar intenționează să limiteze un serviciu propus pentru nunți la celebrarea uniunilor heterosexuale.

Lorie Smith susține că îi este încălcată libertatea de exprimare

Aceasta a susținut că solicitarea de a oferi aceste servicii cuplurilor de homosexuali și lesbiene îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare.

O lege din Colorado interzice discriminarea pe bază de orientare sexuală de către întreprinderile deschise publicului, precum și declarațiile care anunță o astfel de discriminare.

Smith, care nu a început afacerea cu nunți și nici nu a postat o astfel de declarație de teamă că ar putea intra în conflict cu legea, a intentat un proces pentru a o contesta.

Probabil că instanța nu va emite o decizie până în iunie anul viitor.

În medie, Curtea Supremă are nevoie de aproximativ trei luni după încheierea pledoariilor pentru a emite o decizie. Dar hotărârile în cele mai importante cazuri tind să nu ajungă până în iunie, indiferent cât de devreme au fost dezbătute.

ADVERTISEMENT
Tags: