Ceea ce inițial părea să fie o idee bună, îngroparea în lacuri a tone de muniție, s-a dovedit a fi în cele din urmă o risipă de bani. Cel puțin aceasta e concluzia la care au ajuns elvețienii, care de zeci de ani au ”aruncat” în apă tone de muniție.
Acum, cei care reușesc să le recupereze într-un mod ”ecologic” vor fi răsplătiți cu 50.000 de euro. Departamentul elvețian de apărare a anunțat că va premia cu 50.000 de euro cele mai bune soluții referitor la evacuarea muniției din lacurile din munți.
Cu toate acestea, experții apreciază că statul elvețian va cheltui miliarde de franci elvețieni pentru a-și recupera muniția. Ani de zile, armata elvețiană a folosit aceste lacuri pe post de depozit. Este vorba, mai exact de lacuri precum Brienz, Lucerna, Thun și Neuchatel.
Conducătorii militari au anunțat că aceasta ar fi fost cea mai sigură metodă de a ascunde armamentul în acele momente. Astfel, doar în Lacul Lucerna există 3.300 de tone de muniție, în timp ce în Lacul Neuchatel sunt 4.500 de tone.
Muniția a aparținut forțelor aeriene elvețiene și a expirat din 2021. Specialiștii au menționat că unele depozite se află la adâncimi între 150 și 220 de metri, iar altele sunt la doar 6 metri. Chiar și așa, greu de recuperat.
Conform BBC, sugestiile sunt așteptate de către Ministerul Apărării din Elveția până în februarie 2025, după care va fi anunțat câștigătorul. Statul elvețian vrea idei sigure și ecologice pentru a recupera muniția, conform sursei citate.
Aruncarea muniției în lacurile adânci a fost considerată o soluție sigură zeci de ani, însă în ultima perioadă tot mai mulți specialiști s-au întrebat dacă nu cumva există riscul unor explozii și, implicit, a poluării mediului.
Operațiunea de recuperare a muniției va costa guvernul Elvețian câteva miliarde de franci elvețieni. În condițiile în care muniția este expirată, aceasta nu doar că trebuie recuperată din apă, dar și distrusă conform legislației în vigoare.
În clasamentul oficial al armatelor lumii, Elveția ocupă locul 43, cu un punctaj 0,6097 calculat de specialiștii de la globalfirepower.com. România, de exemplu, se află pe locul 47 în acest clasament, condus de SUA, Rusia, China, India și Coreea de Sud.