Într-o perioadă în care virusurile respiratorii fac ravagii, o țară din Europa a anunțat că reintroduce obligativitatea măștilor de protecție. Deocamdată, măsura se aplică în spitale.
În ultimii doi ani, întreaga planetă a răsuflat ușurată după ce pandemia de Covid-19 a intrat într-o fază mult mai puțin agresivă. Cazurile și decesele sunt mult mai puține decât în perioada 2021-2022.
Dacă SARS-CoV2 nu mai este amenințător, celelalte virusuri de sezon fac ravagii în Europa. Am văzut, recent, în România, primul deces din cauza gripei, iar infecțiile continuă să crească.
Situația se agravează și în Marea Britanie. Din cauza gripei, spitalele din sudul Țării Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii, au reintrodus recent reguli de purtare a măștilor.
Explozia bolilor respiratorii a pus o presiune semnificativă pe sistemul de sănătate din această țară. S-au înregistrat creșteri ale numărului de internări și chiar închideri de secții.
Cifrele Institutului de Sănătate Publică din Țara Galilor, publicate în Ajunul Crăciunului, au arătat că rata de consultare a medicilor de familie pentru gripă în Țara Galilor a fost de 33,1 la 100.000 de locuitori în săptămâna 51 din 2024, în creștere de la 21,4 consultații la 100.000 în săptămâna 50.
Astfel, consiliile de sănătate din Cwm Taf Morgannwg, Cardiff și Vale, Hywel Dda și Aneurin Bevan au implementat noi restricții. Au impus atât personalului, cât și vizitatorilor să poarte măști în spitale, inclusiv în departamentele de urgență și în unitățile clinice. De notat că, pe lângă măștile de protecție, unele consilii de sănătate au restricționat accesul vizitatorilor.
Meinir Williams, managerul unui spital galez le-a cerut oamenilor să se vaccineze anual împotriva gripei pentru a reduce și mai mult răspândirea. ”Observăm o creștere a cazurilor de gripă în spitalele noastre, iar purtarea unei măști este o modalitate eficientă de a vă preveni să luați sau să răspândiți virusul.
Dacă cineva aduce gripă într-un spital, aceasta poate reprezenta un risc real pentru sănătatea pacienților și poate provoca îmbolnăviri în rândul personalului nostru, așa că trebuie să facem tot ce putem pentru a ține virusul la distanță. Vaccinarea este cea mai bună soluție”, a spus Williams, citat de BBC.