News

O țară din Europa confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite în Ucraina, ca ajutor de război

O țară din Europa confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite ajutor de război în Ucraina, pe front pentru uzul armatei.
10.03.2023 | 23:03
O tara din Europa confisca masinile soferilor beti si le trimite in Ucraina ca ajutor de razboi
Șoferi beți care rămân fără mașină. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Autoturismele confiscate vor fi folosite pe post de vehicule de transport militar în Ucraina sau ambulanțe, conform anunțului autorităților. Parlamentul din Letonia a aprobat această lege care îi va face pe șoferi să se gândească de două ori înainte de a se urca beți la volan.

Letonia confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite în Ucraina

Spațiile special amenajate sunt acum pline cu sute de mașini sechestrate din diverse motive, astfel că Riga vrea să le trimită pe front, în ajutorul Ucrainei. Letonia e etnic vorbind formată 25% din ruși, însă susține puternic Ucraina.

ADVERTISEMENT

Momentan 200 de mașini au fost deja confiscate în doar două luni de la șoferii beți, care s-au urcat la volan cu o alcoolemie de peste 0.15%, într-o țară cu o populație de 1.9 milioane de locuitori. ”Este de fapt înfricoșător când realizezi câte mașini circulă cu șoferi în stare de ebrietate”, a transmis Reinis Poznaks, conform Stirile PRO TV.

Poznaks este fondator al ONG-ului Twitter Convoy, ONG însărcinat de Guvern să livreze vehiculele confiscate în Ucraina. În Letonia exista deja o lege care permitea confiscarea mașinilor șoferilor beți, găsiți cu o alcoolemie de peste 1.5 mg de alcool la 100 ml de sânge, de trei ori limita legală.

ADVERTISEMENT

Aceste mașini sunt scoase ulterior la licitație. ”Statul nu mai poate vinde mașinile la fel de repede cum beau oamenii”, s-au plâns autoritățile. În aceste condiții, mașinile vor fi trimise Ucrainei, drept ajutor de război.

Letonia e una dintre țările din Europa care înregistrează una dintre cele mai mari rate ale consumului de alcool la volan din Europa. ”Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, încât statul să nici nu le mai poate vinde la fel de repede cum beau oamenii. Deci, de aceea am venit cu ideea să le trimitem în Ucraina”, a completat Poznaks.

ADVERTISEMENT

Twitter Convoy a trimis deja în Ucraina peste 1.200 de vehicule, cu ajutorul unei campanii pe Twitter, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. ONG-ul a strâns aproape 2 milioane de euro pentru achiziția de vehicule, renovări și logistică în 2022.

Statistic, în Letonia în 2022 au fost găsiți peste 4.300 de șoferi băuți la volan, care au fost implicați în aproximativ 1000 de accidente. Dacă în Letonia se confiscă mașinile și se trimit în Ucraina, în România șoferii bețivi vor ajunge la închisoare automat, dacă accidentul pe care-l provoacă se lasă cu victime.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii legii au transmis că la nivelul UE a crescut cu 5% numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2021. România rămâne cea mai nesigură țară din Uniunea Europeană când vine vorba de accidente și morți pe șosele, în condițiile în care la fiecare 24 de ore cinci oameni mor pe drumurile din țara noastră.

ADVERTISEMENT