Cu un război la granițele țărilor membre NATO, unele state un început să ia măsuri de precauție. Este și cazul Croației, care este și ea membră NATO din 2009 și a decis să pregătească intens populația.
Guvernul croat va introduce serviciul militar obligatoriu începând din ianuarie 2025. În acest stagiu sunt vizați bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani, conform presei croate citate de agenția EFE și Agerpres. Stagiul se va desfășura pe parcursul a două luni.
Ministrul Apărării, Ivan Anusic, a propus această măsură la începutul anului ca parte a modernizării armatei în colaborare cu NATO, deși inițial nu a detaliat durata și conținutul programului de pregătire.
Conform Antena 3 CNN, premierul Andrej Plenkovic, lider al unui guvern de centru-dreapta, a susținut această decizie, invocând riscurile globale actuale de securitate, inclusiv conflictul din Ucraina.
Jurnaliștii de la Index au explicat că stagiul militar obligatoriu va include pregătire de bază pentru infanterie, iar cei care invocă motive de conștiință pot opta pentru un serviciu civil alternativ, care va dura mai mult.
Autoritățile de la Zagreb estimează că între 4.000 și 4.500 de tineri vor fi instruiți anual în trei centre militare. Aceștia includ și opțiunea de a continua o carieră militară după finalizarea stagiului.
În această țară, serviciul militar obligatoriu fusese suspendat în anul 2008, scrie sursa citată mai sus. Acest lucru s-a întâmplat chiar cu puțin timp înainte ca țara să adere la NATO. Croații au intrat în NATO la la 1 aprilie 2009.
Dacă ne uităm la România, de-a lungul timpului au existat numeroase divergențe în ceea ce privește armata obligatorie. Nu s-a ajuns la un numitor comun între autorități pentru ca acest lucru să devină stabil.
Astfel că Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a demarat pe 5 august recrutări pentru peste 2.000 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Totul se desfășoară în cadrul unui plan care vizează 2.115 poziții disponibile în toată țara și în București.
Pentru detalii despre condițiile de recrutare și selecție, candidații sunt sfătuiți să contacteze unitățile militare de interes sau Biroul informare recrutare din localitatea de domiciliu.