News

O țară din UE prelungește starea de urgență cu încă 90 de zile. Votul Parlamentului

22.02.2021 | 23:17
O tara din UE prelungeste starea de urgenta cu inca 90 de zile Votul Parlamentului
ADVERTISEMENT

O țară din UE, vecină cu România, a luat decizia de a prelungi starea de urgență cu încă 90 de zile, dată fiind explozia cazurilor de infectare cu noul coronavirus din ultimele zile.

Luni seară, Guvernul de la Budapesta a decis ca Ungaria să rămână cu aceste restricții în vigoare cel puțin până pe data de 23 mai.

ADVERTISEMENT

Decizia s-a luat în Parlament, după propunerea ministrului de Justiție Judit Varga a fost aprobată cu 133 de voturi ”Pentru”, 55 ”Împotrivă” şi o ”Abţinere”.

Țara din UE care prelungește starea de urgență cu încă 90 de zile

Nivelul zilnic al infectărilor și al deceselor din cauza SARS-CoV-2 din Ungaria se menține la un nivel ridicat și în această perioadă, una care a urmat demarării campaniei de vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Date fiind aceste condiții, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind protecția împotriva pandemiei coronavirusului, autorizând guvernul să extindă valabilitatea ordonanțelor sale de urgență.

Prin urmare, Executivul condus de Viktor Orban a prelungit cu încă 90 de zile starea de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei Covid-19. Asta face ca prerogativele excepţionale ale guvernului să fie extinse până pe 23 mai, relatează Hirado.hu.

ADVERTISEMENT

Decizia de luni mai prevede că Parlamentul poate revoca mai devreme delegarea către Guvern a emiterii de acte normative. De asemenea, legea votată de Parlament permite Guvernului să amâne orice fel de alegeri parțiale şi referendum.

Actul normativ mai notează că Guvernul este obligat să informeze regulat preşedintele Parlamentului şi pe liderii partidelor cu privire la măsurile legate de epidemie.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2020, Ungaria a prelungit până în februarie starea de urgenţă, instaurată pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, conform unui decret guvernamental.

Restricţiile din Ungaria care includ o interdicţie de circulaţie între orele 20.00 şi 05.00, interdicţia privind adunările şi trecerea la cursuri online pentru licee şi universităţi, urmau iniţial să se încheie la 11 decembrie.

Ungaria luptă contra Covid-19 cu 5 vaccinuri

După ce livrările vaccinurilor Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna contractate de Uniunea Europeană au întârziat sau au venit în cantități reduse, Ungaria a încheiat contracte pentru achiziţia a 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V şi a altor 5 milioane de doze de vaccin Sinopharm.

  • 405.543 de cazuri de infectare a raportat Ungaria în pandemie
  • 14.347 de cetățeni din Ungaria au murit după infecția Covid

Vaccinarea cu Sputnik V a început pe 12 februarie, iar cea cu Sinopharm ar urma să înceapă miercuri.

Deocamdată, Ungaria este prima țară din Uniunea Europană care a decis să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V, cu toate că acest produs este privit cu scepticism de către comunitatea europeană.

ADVERTISEMENT