News

O țară europeană nu a primit nicio doză de vaccin. Uniunea Europeană, rugată să intervină

13.01.2021 | 16:03
O tara europeana nu a primit nicio doza de vaccin Uniunea Europeana rugata sa intervina
ADVERTISEMENT

O țară europeană nu a primit nicio doză de vaccin. Președintele acesteia cere ajutor Uniunii Europene. Este vorba chiar de vecina Ucraina, al cărei guvern a refuzat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V.

Președintele ucrainian Volodymyr Zelenskiy a solicitat ajutorul țărilor din blocul european pentru a procura vaccinuri anti-Covid-19. Țara a pierdut în jur de 20.000 de oameni din cauza acestui virus, iar economia a intrat în recesiune.

ADVERTISEMENT

Ucraina speră să primească doze de vaccin prin programul ONU COVAX, menit pentru ajutorul țărilor sărace. În plus, reprezentații țării vecine au fost de acord să achiziționeze doze de vaccin din China, scrie Reuters.

O țară europeană nu a primit nicio doză de vaccin. Uniunea Europeană, rugată să intervină

„În prezent, pentru toate ţările din Parteneriatul Estic, în special Ucraina şi Moldova, problema obţinerii vaccinurilor este importantă” a declarat șeful statului ucrainian într-o intervenție televizată. Alături de el se afla și președintele Republicii Modova, Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Kiev.

ADVERTISEMENT

„Ţărilor din Parteneriatul Estic ar trebui să li se acorde o atenţie sporită de către statele UE în materie de proceduri comune de achiziţii şi accelerarea aprovizionării cu vaccinuri”a adăugat Volodymyr Zelenskiy.

13 state, între care și România, din cele 27 membre ale blocului european au cerut, printr-o scrisoare comună, Comisiei Europente ajutorul pentru combaterea pandemiei în țările balcanice și în Ucraina. Maia Sandu a promis o legătură mai strânsă între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Ea a preluat presedinția vecinilor de peste Prut în luna noiembrie, învingându-l pe fostul președinte pro-rus, Igor Dodon.

ADVERTISEMENT

Moldovenii așteaptă și ei primele doze de vaccin, prin programul Covax, până la sfârșitul lunii ianuarie. În plus, Klaus Iohannis a promis donarea a 200.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech, într-o vizită oficială la Chișinău, luna trecută, ca gest de solidaritate și în sprijinul Maiei Sandu, după câștigarea alegerilor.

Ucraina nu o să folosească vaccinul rusesc Sputnik V. Ajunctul ministrului sănătăţii din țara vecină, Viktor Liaşko, a explicat că vor fi folosite doar seruri care au trecut de studiul clinic. Cel produs de cercetătorii de la Moscova se află în faza a treia a acestuia.

ADVERTISEMENT

În plus, oficialii ucrainiei, în frunte cu ministrul de externe ucrainian, Dmytro Kuleba, a descris respectivul vaccin drept „o armă hibrid a Rusiei contra Ucrainei”. Relațiile dintre cele două state sunt reci, după anexarea Crimeei de către țara condusă de Putin, în 2014, dar și după sprijinul Kremlinului pentru rebelii din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT