News

O țară întreagă în întuneric. Libanul a rămas fără energie electrică

Compania națională de electricitate din Liban a anunțat că principalele centrale energetice au rămas fără carburanți.
09.10.2021 | 22:23
O tara intreaga in intuneric Libanul a ramas fara energie electrica
ADVERTISEMENT

Libanul a rămas, sâmbătă, fără energie electrică după ce principalele două centrale energetice ale țării au rămas fără păcura necesară producerii curentului electric, informează France24, preluat de News.ro.

Furnizarea energiei electrice se face prin rotație, câte o oră pe zi pentru fiecare regiune a țării, iar furnizarea combustibilului pentru  generatoarele de urgență se face cu dificultate.

ADVERTISEMENT

Libanul trece printr-o criză economică gravă, iar în ultimele luni a avut dificultăți majore în asigurarea cantității de păcură necesare.

Criza energetică vine după o criză politică de un an

Centrala Deir Ammar și-a oprit producția vineri dimineață după ce a epuizat rezervele de păcură. Sâmbătă după-amiază compania Electricité du Liban a anunțat că și centrala Zahrani și-a încetat activitatea, din aceleași considerente.

ADVERTISEMENT

Cum cele două central asigurau cea mai mare parte a producției, pana de electricitate a ajuns să afecteze întreaga țară. „Acest fapt a dus la prăbuşirea în totalitate a reţelei, fără posibilitatea de reluare a livrărilor de energie”, a arătat compania.

Este al doilea incident de acest tip, după ce sâmbăta trecută a mai avut loc o pană generalizată de electricitate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile libaneze fac eforturi să găsească o soluție de ieșire din această situație, EDL precizând că este așteptat ca un transport de păcură să ajungă în cursul acestei seri în Liban, combustibilul urmând să fie descărcat la începutul săptămânii viitoare.

Criza energetică vine la numai o lună de la instalarea noului guvern de la Beirut, la capătul a 13 luni de criză politică în care nu s-a reușit formarea unei majorități care să susțină un cabinet.

ADVERTISEMENT

Libanul a reușit să încheie un acord cu Iordania pentru furnizarea de electricitate, iar benzina va veni din Egipt prin Siria. În paralel, mișcarea șiită Hezbollah urmează să aducă hidrocarburi din Iran, statul care sprijină această organizație.

De asemenea, se așteaptă ca Irakul să înceapă livrări de păcură, la schimb cu furnizarea unor servicii medicale către această țară.

ADVERTISEMENT