O ţară vecină cu România întoarce spatele Europei şi se alătură Rusiei pentru exerciţii militare

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
09/08/2016, 18:36
O ţară vecină cu România întoarce spatele Europei şi se alătură Rusiei pentru exerciţii militare

Ministerul Apărării din Serbia a anunţat luni că forţele aeriene sârbe vor lua parte la exerciţii militare comune cu aviaţia rusă până la finele acestui an. Belgradul reuşeşte să menţină un echilbru fragil între atitudinea sa pro-occidentală şi relaţiile tradiţionale sârbo-ruse, transmite Reuters.

La aceste exerciţii militare vor lua parte şi forţele aeriene belaruse, alături de aliaţii sârbi şi ruşi. Primele exerciţii vor avea loc în toamnă şi vor fi organizate sub numele de ”Frăţia Slavă 2016”.

Belgradul reuşeşte să menţină un echilibru fragil între aspiraţiile sale europene, parteneriatul cu NATO şi o veche alianţă politică, etnică şi religioasă cu Rusia, care rezistă de câteva secole în ciuda tuturor obstacolelor.

Serbia speră să adere la blocul comunitar în viitorul apropiat şi-a participat la mai multe programe de parteneriat cu NATO, însă nu are nicio ambiţie de a adera la blocul militar occidental, care rămâne extrem de nepopular în rândul sârbilor, ca urmare a campaniei de bombardare din 1999.

Belgradul este curtat de statele vestice, care încearcă să-i integreze pe sârbi încă din 2000, după căderea regimului lui Slobodan Miloşevici. Însă Serbia îşi negociează aderarea la UE, iar blocul comunitar reprezintă principalul partener comercial şi finanţator extern al sârbilor.

De asemenea, Belgradul se îndreaptă delicat spre alianţa militară occidentală, în ciuda reticenţei pe care o au cei mai mulţi sârbi faţă de NATO. Însă, tendinţele pro-NATO ale sârbilor rămân precaute, pentru că riscă să pună în pericol vechea prietenie cu Kremlinul, care îşi doreşte să-şi întărească influenţa în regiune în detrimentul blocului militar occidental.

Sursă: www.libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Manchester City – Huddersfield 5-1! Hattrick realizat de Aguero

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×