Fotbal intern

O tradiţie uitată din istoria fotbalului românesc! Turneele pascale, competiţia care îi aduce pe suporteri la stadioane în ziua de Paşte

19.04.2020 | 10:43
O traditie uitata din istoria fotbalului romanesc Turneele pascale competitia care ii aduce pe suporteri la stadioane in ziua de Paste
ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape 90 de ani, fotbalul românesc avea o tradiţie în zilele de Paşte. Cele mai puternice echipe se duelau în turneele pascale, o tradiţie care a dispărut în 1947. FANATIK îţi prezintă povestea competiţiei care îi aducea pe suporteri la stadioane în zilele de Paşte.

Turneele pascale, tradiţia uitată din istoria fotbalului românesc. 1934, anul când s-a dat startul

La mijlocul anilor ’30, în perioada romantică a fotbalului din România, turneele pascale au devenit o tradiţie pentru microbiştii bucureşteni. Competiţia s-a disputat prima oară în 1934, iar Venus Bucureşti, Unirea Tricolor, Ripensia Timişoara şi Kispest Budapesta au fost primele echipe care au participat.

ADVERTISEMENT

Meciurile s-au jucat pe stadionul “Venus”, iar Ripensia Timişoara a câştigat trofeul pus în joc. Bănăţenii au câştigat meciurile cu Kispest (4-3) şi cu Venus (7-2), însă bucureştenii aveau să-şi ia revanşa în finala campionatului. Înainte de startul fiecărui meci, căpitanii celor două echipe ciocneau ouă de Paşte în loc să dea cu banul, astfel era ales terenul.

“Impozanta arenă “Venus” a găzduit de Paşti o serie de dispute ce au constituit prin valoarea lor un adevărat regal, chiar pentru pretenţiile ridicate ale publicului bucureştean” (Realitatea Ilustrată, aprilie 1934).

Venus Bucureşti, câştigătoare a ediţiei din 1935

Turneul pascal din 1934 a fost un real succes, astfel că evenimentul a fost repetat un an mai târziu de Venus Bucureşti. Locul maghiarilor a fost luat de Beogradski SK, în timp ce Unirea Tricolor şi Ripensia Timişoara au revenit în cadrul competiţiei organizate de Paşte.

ADVERTISEMENT

Venus Bucureşti a câştigat ediţia din 1935, fiind singura echipă română care a reuşit să câştige în faţa iugoslavilor de la Beogradski SK, scor 2-0. Ripensia, câştigătoarea din 1934, putea să repete isprava, însă atacanţii echipei au ratat nepermis ocazii uriaşe, în timp ce iugoslavii au punctat pe contraatac.

Slavia Praga, marea invitată din 1936

Venus Bucureşti a dat lovitura în 1936, când a reuşit să aducă la turneul pascal pe Slavia Praga, una dintre cele mai puternice echipe din Europa Centrală la mijlocul anilor ’30. Praghezii îi aveau în lot pe Frantisek Planicka, Antonin Puc, Vlastimil Kopecky sau Frantisek Svoboda, vicecampioni mondiali cu Cehoslovacia în 1934.

ADVERTISEMENT

Slavia Praga a reuşit o singură victorie la turneul pascal din 1936, 3-1 cu Venus Bucureşti. Cehoslovacii au fost învinşi de CA Oradea (2-0) şi de Ripensia Timişoara (1-0). Trofeul nu a fost câştigat de nicio echipă, din moment ce echipele româneşti au jucat doar împotriva praghezilor, nu şi între ele.

Problemele din Europa pun în pericol turneul pascal de la Bucureşti

Turneul pascal nu s-a disputat în 1937 şi 1938, în timp ce la ediţia din 1939 au participat doar echipe din România. Fotbalul începea să treacă în plan secund din cauza problemelor politice din Europa. Venus Bucureşti, Rapid, Ripensia Timişoara şi Victoria Cluj s-au duelat pentru Cupa Federaţiei.

ADVERTISEMENT

Venus Bucureşti a fost echipa care a câştigat trofeul, după ce formaţia din Splai le-a învins pe Victoria Cluj (7-2) şi pe Ripensia Timişoara (2-1). De altfel, venusiştii aveau să câştige şi titlul de campioană a României la finalul sezonului 1938-1939.

Regele Mihai, spectator la ultimul turneu pascal

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, turneul pascal s-a disputat în 1942 şi 1943. Juventus Bucureşti şi Rapid au fost echipele care au cucerit trofeul în timpul conflagraţiei. Chiar dacă războiul făcea ravagii în Europa, la ediţia din 1943 au participat şi două echipe din străinătate: Levski Sofia şi SK Bratislava.

Ultima ediţie a turneului pascal s-a disputat în primăvara anului 1947, iar printre spectatori s-a numărat şi Regele Mihai. Presa vremii anunţa că la Bucureşti vor ajunge echipe din străinătate, însă pentru trofeu s-au duelat CFR Bucureşti, ICO Oradea, Juventus Bucureşti şi Carmen Bucureşti, echipă care a şi câştigat competiţia. Venirea comuniştilor la putere a blocat disputarea turneelor pascale, competiţie care nu a mai fost realuată nici după Revoluţia din 1989.

ADVERTISEMENT