ADVERTISEMENT
Sporturi

O treime din populaţie ar putea avea imunitate împotriva COVID-19, obţinută cu mult înainte de aparaţia epidemiei. Studiu realizat de un cunoscut virusolog german

Autor: Marian Popovici | 27.05.2020 | 19:00
O treime din populaţie ar putea avea imunitate împotriva COVID-19, obţinută cu mult înainte de aparaţia epidemiei. Studiu realizat de un cunoscut virusolog german
O treime din populaţie ar putea avea imunitate împotriva COVID-19, obţinută cu mult înainte de aparaţia epidemiei. Studiu realizat de un cunoscut virusolog german. Sursa foto: dpa

Nu toate coronavirusurile au un impact semnificativ asupra organismului. Virusologul german Christian Dorsten a publicat un studiu că o treime din populaţie ar putea avea un grad de imunitate împotriva COVID-19 de la celelalte răceli provocate de alte coronavirusuri. 

ADVERTISEMENT

O treime din populaţie ar putea avea imunitate împotriva COVID-19, obţinută cu mult înainte de aparaţia epidemiei

Virusologul susţine că persoanele cu simptome mai uşoare de COVID-19 sau chiar cele asimptomatice ar putea beneficia de pe urma altor infecţii de la alte coronavirusuri, în anotimpul rece. Studiul lui arată că există la un anumit nivel o imunitate în rândul populaţiei de la alte coronavirusuri.

Echipa lui Drosten a fost implicatăîn studiul aşa numitelor celule T ajutătoare, care sunt un factor al răspunsului imun. Când au examinat aceste celule de apărare, cercetătorii au văzut că la 34% dintre pacienţi, celulele T reactive recunoşteau anumite părţi ale noului coronavirus.

Alte explicaţii pentru persoanele cu simptome uşoare sau asimptomatice: au primit mai puţine virusuri în momentul infecţiei şi sunt în formă fizică foarte bună

Aşa numita reactivitate poate fi aşteptată la contactul cu boala. Cu toate acestea, pacienţii nu au avut niciun contact cu SARS-CoV-2, potrivit lui Drosten. Faptul că mai existau celule reactive se poate datora infecţiilor cu coronavirusuri umane în anotimpul rece.

ADVERTISEMENT

Christian Drosten a făcut prima astfel de observaţie la nivel global, dar a avertizat că rezultatele nu trebuie să fie interpretate excesiv. În niciun caz, concluzia nu este că o treime din populaţie este imună.

Există şi alte explicaţii pentru oamenii cu simptome uşoare sau asimptomatici. Persoanele afectate au primit mai puţine virusuri la început sau au o imunitate şi o formă fizică foarte bună, în general.

A fost necesară sau nu carantina totală?

Când a discutat despre estimările Institutului Robert Koch a numărului de cazuri după carantină, Drosten a spus că statisticile pot fi denaturate. Aşa că, a solicitat unui grup specializat să calculeze un model ţinând cont şi de alte efecte.

ADVERTISEMENT

Drosten a subliniat că testarea a fost crescută foarte puternic în luna martie, în timp ce numărul de infecţii a crescut şi el în timp real: 87.000 de teste au fost făcute într-o săptămână începând cu 2 martie, 127.000 săptămâna următoare şi 348.000 după alte 7 zile.

Însă, apoi, testarea a rămas la fel şi cercetătorii se întreabă acum dacă a fost sau nu necesară carantina totală în ţările care au luat această decizie.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!